Η Ιστορία της Λίμνης

Πριν από περίπου 5 δεκαετίες, στην περιοχή που σήμερα απλώνονται τα ήρεμα νερά της λίμνης Πλαστήρα υπήρχε ο «Μέγας Κάμπος», δηλαδή το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Από αυτόν τον «κάμπο» ξεκίναγε ο Ταυρωπός, ένας από τους Παραποτάμους του Αχελώου, γνωστός στην Σλαβική και ως  Μέγδοβας.

Η λίμνη ως έργο φέρει την υπογραφή του Ν. Πλαστήρα. Η ιδέα κατατέθηκε στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, σε μια εποχή, όπου οι αντιλήψεις και οι τεχνικές δυνατότητες τις προπολεμικής Ελλάδας ήταν περιορισμένες. Σύμφωνα με τον Απόστολο Κουτσοκώστα, το 1925 και ενώ ο Πλαστήρας παραθέριζε στο Μοναστήρι της Κορώνας, συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης ενός παραθεριστικού οικισμού στην θέση «Αλώνια» της Πεζούλας, και την κατασκευή φράγματος στην θέση «Κακαβάκια» για την δημιουργία τεχνητής λίμνης με ενεργειακό και αρδευτικό χαρακτήρα. Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν πως ο Πλαστήρας συνέλαβε πολύ νωρίτερα την ιδέα δηλαδή την περίοδο που βρισκόταν στο σχολείο Υπαξιωματικών (1910-12).

Το Πάσχα του 1927 ο Πλαστήρας οργανώνει την πρώτη επίσκεψη ειδικών στο σημείο όπου σήμερα είναι το φράγμα. Έκτοτε, και μέχρι τον θάνατό του, ο Πλαστήρας υποστήριζε με φανατισμό το έργο, προβάλλοντας την πολλαπλή εθνική ωφέλεια. Το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, το 1928, πραγματοποιείται και δεύτερη επίσκεψη για το ίδιο θέμα με επικεφαλή τον ειδικό επιστήμονα για τα υδραυλικά έργα Γεννούδιο, ο οποίος εκφράστηκε με ενθουσιασμό για την ιδέα.

 Το Μάιο του 1929 είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη μελέτη, η οποία ονομάστηκε Senn από το όνομα του Ελβετού ειδικού επιστήμονα για τα υδραυλικά Louis Senn. To 1932 ακολούθησε συμπληρωματική μελέτη του μηχανικού Συράκου, η οποία αφορούσε τα αρδευτικά έργα. Η περίοδος μετά το 1932 χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτική ρευστότητα και αναζωπύρωση του Εθνικού Διχασμού, τα οποία ουσιαστικά ακύρωσαν οποιαδήποτε προοπτική κατασκευής του έργου. Τελικά, επί κυβερνήσεως Πλαστήρα, συμπεριλήφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 1951 και στις 3 Μαρτίου του 1952 ανατίθεται η μελέτη κατασκευής Υδροηλεκτρικού Έργου στην Εταιρία KNAPPEN PRRETTS ABBET ENGINEERING  co.