Ι. Μονή Κορώνας

Αποτελεί ένα από τα  σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας. Επιβλητική σαν κάστρο, σε υψόμετρο 800μ., αγναντεύει τον θεσσαλικό κάμπο μέχρι τον Όλυμπο και είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Μεσενικόλας. Η Μονή χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β, στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν βρέθηκε εκεί με θαυμαστό τρόπο η εικόνα της Παναγίας της Κορώνης. Αποτελείται από το καθολικό με αξιόλογες τοιχογραφίες της κρητικής σχολής από το 1587 και δύο πτέρυγες κελιών. Το τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε από λαϊκούς ξυλογλύπτες, θεωρείται από τα καλύτερα του θεσσαλικού χώρου.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου υπάρχει τοιχογραφία, αφιερωμένη στους έξι τοπικούς αγίους της περιοχής. Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη και το Κρυφό Σχολειό που λειτουργούσε στη Μονή κατά την Τουρκοκρατία. Η είσοδός του είναι κάτω από ένα στασίδι. Εδώ στα μέσα του 16ου αιώνα έρχεται για να μονάσει ο Άγιος Σεραφείμ, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους. Στη Μονή, της οποίας παραμένει προστάτης και πολιούχος, φυλάσσεται η Αγία Κάρα του.

Η Μονή Κορώνας υπήρξε αξιόλογο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο, και σημαντικό ορμητήριο κατά τη διάρκεια όλων των απελευθερωτικών αγώνων. Σήμερα η Μονή κατοικείται από μικρή κοινοβιακή ομάδα ανδρών. Ξεχωριστή εμπειρία είναι η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης τη Μεγάλη Παρασκευή. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα των γενεθλίων της Θεοτόκου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24410 22250

  • Ι. Μονή Κορώνας
  • Ι. Μονή Κορώνας
  • Ι. Μονή Κορώνας
  • Ι. Μονή Κορώνας
  • Ι. Μονή Κορώνας