Ι. Μονή Παναγίας Πελεκητής

Η Ι. Μονή Παναγίας Πελεκητής, αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου  αιώνα και βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Καρίτσα. Χτισμένη επάνω σε ένα απότομο και υψηλό βράχωμα (1400μ.) , εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητά της. Η παράδοση αναφέρει ότι πήρε το όνομα "Πελεκητή", γιατί χρειάστηκε να πελεκηθεί με ξύλινα εργαλεία ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας.

Η ίδρυση της Μονής άρχισε στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 από το Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό. Αποτελείται από δύο Ναούς, έναν  της Αναλήψεως του Σωτήρος με τοιχογραφίες από το 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666. Και οι δύο ναοί έχουν επίχρυσο τέμπλο, με εικόνες  της Κρητικής Σχολής.

Το 1606 η Μονή ανακηρύχθηκε σταυροπηγιακή και από τότε υπάγεται  στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η οχύρωσή της, τη βοήθησε να αντέξει σε πολλές επιθέσεις και πολιορκίες, ενώ κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αποτέλεσε σημείο συνάντησης Κλεφτών και Αρματολών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ο ρόλος των μοναχών της για την απελευθέρωση της Καρύτσας από τους Τούρκους και ο ρόλος του Κρυφού Σχολείου της Μονής.

Εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς στη δεκαετία του ’20 και παρότι έγιναν διάφορες  καταστροφές και κλοπές, τη  δεκαετία του ’90 αναπαλαιώθηκε υποδειγματικά από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε πολλά και σημαντικά κειμήλια, όπως ιερά ευαγγέλια, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη και πολλά άλλα. Η μονή γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο τη μνήμη της Θεοτόκου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24410 94747