Ο γύρος της Λίμνης

 Η ομορφιά της λίμνης Πλαστήρα ανακαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο, όταν επιλέξει κανείς μια περιμετρική βόλτα. Ξεκινώντας από  τα Καλύβια Πεζούλας, ο δρόμος προχωρά  νότια προς το Νεοχώρι. Σε περίπου 3,5 χλμ θα συναντήσουμε αριστερά μας τη διασταύρωση για το ‘’Βοτανικό Κήπο’’ και μετά από 2 χλμ φτάνουμε στο Νεοχώρι. Συνεχίζοντας νότια προς Μπελοκομίτη, απόσταση 4 χλμ., διασχίζουμε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Λίμνης Πλαστήρα. Περίπου 1χλμ μετά βρίσκουμε τη διασταύρωση προς Καρίτσα και Παναγία Πελεκητή. Τα 7 χλμ που είναι η διαδρομή, δεν είναι τίποτα μπροστά στην ομορφιά του τοπίου αλλά και της Μονής.

Επιστρέφοντας  στον κεντρικό δρόμο συνεχίζουμε 2 χλμ  μέσα στα έλατα και φτάνουμε στη γέφυρα του ποταμού Καριτσιώτη, οπού έχουν διαμορφωθεί χώροι αναψυχής. Ο δρόμος δεξιά μας φεύγει προς Καρβασαρά, Άγραφα και Βραγγιανά. Επίσης στα 300 μ. από τη διασταύρωση, ξεκινάει αριστερά μονοπάτι (που ως ένα σημείο είναι καλό και για 4x4) και μας οδηγεί μετά από 2,5 χλμ στη ‘’σπηλιά του Γάκη’’.

Επιστρέφοντας στον κεντρικό οδικό άξονα, αφήνουμε πίσω μας τον ποταμό Καριτσιώτη και το φιόρδ που σχηματίζει εκβάλλοντας στη λίμνη και κινούμαστε πλέον σε πυκνό ελατόδασος. Σε 2,5 χλμ συναντάμε δεξιά μας διασταύρωση που οδηγεί στο Παρατηρητήριο (2 χλμ), Ζυγογιαννέικα (2 χλμ). Από τη διασταύρωση αυτή συνεχίζουμε προς το φράγμα που θα το συναντήσουμε μετά από 2,5 χλμ περίπου. Βρισκόμαστε πλέον στο νοτιότερο σημείο της Λίμνης. Αφού θαυμάσουμε αυτή την εντυπωσιακή κατασκευή, συνεχίζουμε τη βόλτα μας προς τη Μούχα.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και σε 6,5 χλμ  συναντάμε την Καστανιά, από  όπου μπορούμε να κάνουμε όμορφες παραλίμνιες διαδρομές, ανάμεσα στα έλατα και στους πανέμορφους κολπίσκους. Η Καστανιά βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Λίμνης και πλέον η πορεία μας είναι βόρεια, κατά μήκος της ανατολικής πλευράς σε αρκετά καλό οδικό δίκτυο. Το υψόμετρο είναι χαμηλότερο και το καταλαβαίνουμε από τη βλάστηση, καθώς εδώ κυριαρχούν οι βελανιδιές και οι καστανιές.  Ο δρόμος  αρχίζει να απομακρύνεται από τη Λίμνη και μετά από 7 χλμ μας φέρνει  στον Αγ. Αθανάσιο Λαμπερού. Από εδώ ξεκινάει χωματόδρομος ανατολικά, που μετά από 4 χλμ, μας οδηγεί στην Ιερά Μονή Πέτρας.  Μόλις 2 χλμ βορειότερα από τον Αγ. Αθανάσιο Λαμπερού, βρίσκεται η Πλαζ Λαμπερού, ιδανικό σημείο για να απολαύσουμε τη θέα της Λίμνης και των Αγραφιώτικων κορυφών σε συνδυασμό με φαγητό ή καφεδάκι.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και σε 3 χλμ φτάνουμε στο Τσαρδάκι, από όπου πλέον αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε ξανά από τη Λίμνη, την οποία αφήνουμε δυτικότερα και μπαίνουμε σε στενότερο, αλλά πολύ όμορφο δρόμο που θα μας φέρει στην Ιερά Μονή Κορώνας, σε μόλις 500μ. Αφού επισκεφθούμε το σημαντικό αυτό μοναστήρι, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας βόρεια και σε 5 χλμ φτάνουμε σε διασταύρωση που οδηγεί δεξιά προς Καρδίτσα και αριστερά προς Μεσενικόλα.  Εμείς φυσικά ακολουθούμε την αριστερή κατεύθυνση και σε 2,5 χλμ μπαίνουμε στο γραφικό αυτό χωριό. Σε 2 χλμ από τον Μεσενικόλα φτάνουμε στο Μορφοβούνι, την ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα. Πλέον, έχουμε καλύψει την ανατολική πλευρά της Λίμνης και της διαδρομής μας και βρισκόμαστε στο βορειοανατολικό άκρο της. Σε 1 χλμ έξω από το Μορφοβούνι, συναντάμε διασταύρωση που δεξιά οδηγεί στην Καρδίτσα και αριστερά  στη βόρεια και δυτική πλευρά της Λίμνης.

Όπως καταλάβατε, ακολουθούμε την αριστερή διαδρομή, η οποία κινείται δυτικά κατά μήκος της βόρειας ακτής της Λίμνης Πλαστήρα με ωραία θέα προς αυτή, ενώ σε 6 χλμ περίπου συναντούμε μια διασταύρωση, η οποία δεξιά οδηγεί προς Κερασιά (1,5 χλμ), Ανθοχώρι (6,5 χλμ) και συνεχίζει προς Μουζάκι και προς την περιοχή Πύλης Τρικάλων και μετά από 1 χλμ αριστερά, μας φέρνει στο Κρυονέρι, περιοχή όπου κυριαρχεί το έλατο.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας νότια, φτάνουμε σε 4 χλμ στα Καλύβια Πεζούλας, σημείο από όπου ξεκινήσαμε.  Δεδομένη θεωρείται η παράκαμψη δυτικά από τα Καλύβια, από την κεντρική διασταύρωση του χωριού, προκειμένου να επισκεφθούμε τη Φυλακτή και τη Νεράιδα. Για τη Φυλακτή συνεχίζουμε με δυτική κατεύθυνση χωρίς να στρίψουμε πουθενά κατά μήκος του ποταμού και σε 4 χλμ μπαίνουμε στο χωριό. Για να πάμε στη Νεράιδα, θα στρίψουμε αριστερά στη διασταύρωση που θα βρούμε περίπου 1 χλμ μετά από τα Καλύβια και θα χρειαστεί να διανύσουμε άλλα 4 χλμ μέχρι εκεί. Από τη Νεράιδα απέχει 6 χλμ δασικού δρόμου το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων. Για να επισκεφθούμε τον Άγιο Παντελεήμονα, θα περάσουμε τη διασταύρωση της Νεράιδας και μετά από 400 μέτρα περίπου θα στρίψουμε αριστερά στο χωματόδρομο.

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις του γύρου της Λίμνης είναι οι εξής:

Καλύβια Πεζούλας – Νεοχώρι 5 χλμ

Νεοχώρι – Μπελοκομίτη  4 χλμ

Μπελοκομίτη – Φράγμα 7 χλμ

Φράγμα – Μούχα 3 χλμ

Μούχα – Καστανιά  6,5 χλμ

Καστανιά – Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού 7 χλμ

Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού – Τσαρδάκι 5 χλμ

Τσαρδάκι -  Μεσενικόλας 7,5 χλμ

Μεσενικόλας – Μορφοβούνι 2 χλμ

Μορφοβούνι – Κρυονέρι 8 χλμ

Κρυονέρι – Καλύβια Πεζούλας 4 χλμ