Το Αντάρτικο Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο της Νεβρόπολης , «το φάντασμα του βουνού»

Τα θεσσαλικά Άγραφα, έπαιξαν σπουδαίο ιστορικό ρόλο και κατά την περίοδο της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-44), αφού υπήρξαν η ψυχή της Ελληνικής Αντίστασης. Εδώ συγκροτούνται τα αντάρτικα σώματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.ΔΕ.Σ, εδώ βρίσκεται η καρδιά της αντίστασης. Την αντίσταση  την πλήρωσε η τοπική κοινωνία με βαριά αντίποινα, που στοίχησαν τη ζωή πολλών κατοίκων.

Σπουδαίο γεγονός αποτελεί και η κατασκευή του συμμαχικού αεροδρομίου στη Νεβρόπολη το 1943, του  συμμαχικού αεροδρομίου στη  Νεβρόπολη, μοναδικού σε ολόκληρη την κατεχομένη Ευρώπη. Για τις ανάγκες του πολέμου και την επικοινωνία  με το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής,  αποφασίστηκε να κατασκευαστεί  με τη βοήθεια των κατοίκων και των ανταρτών, ένα καλά προφυλαγμένο αεροδρόμιο στο οροπέδιο της Νευρόπολης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε  για ρίψεις εφοδίων προς τους αντάρτες. Η πρώτη προσγείωση  έγινε από ένα στρατιωτικό Ντακότα, στις 9 Αυγούστου του 1943. Την ίδια νύχτα, με το ίδιο αεροπλάνο, αναχώρησε για το Κάιρο αντιπροσωπεία του Ε.Α.Μ. με τους Σαράφη, Σβώλο και Ρούσσο. Στο αεροδρόμιο της Νεβρόπολης, η προσγείωση και απογείωση των αεροπλάνων γινόταν πάντα τη νύχτα και ο αεροδιάδρομος φωτιζόταν με λάμπες θυέλλης, ενώ την  ημέρα ο διάδρομος προσγείωσης γινόταν... δάσος! Οι αντάρτες έκοβαν δέντρα και τα ... φύτευαν στον αεροδιάδρομο. Μ' αυτό τον τρόπο, εξαπατούσαν τα εχθρικά αεροπλάνα.

Οι Γερμανοί με συνεχείς περιπολίες και πτήσεις, έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να το ανακαλύψουν, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. Τη λειτουργία όμως  του αεροδρομίου, όπως και την συμμετοχή τους στην Αντίσταση, πλήρωσαν ακριβά οι κάτοικοι της περιοχής, αφού Γερμανοί και Ιταλοί για  αντίποινα έκαψαν πολλά από τα  χωριά της Νεβρόπολης αλλά και  της ευρύτερης περιοχής. Το αεροδρόμιο της Νευρόπολης, λειτούργησε ως το τέλος του πολέμου και συνέβαλε σημαντικά στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Ήταν το αεροδρόμιο "φάντασμα".