Ο Καρβασαράς το Καραβάν-Σεράϊ, που στα τούρκικα σημαίνει σταθμός καραβανιών βρίσκεται δυτικά του Αγραφιώτη ποταμού. Κατά την Τουρκοκρατία, μέσα στο δάσος υπήρχε σταθμός καραβανιών για ξεκούραση και ανεφοδιασμό, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, είναι ορεινό χωριό του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 86 κάτοικοι.
Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.120 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων και σε απόσταση 55 χλμ. από την Καρδίτσα, αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, και εξυπηρετούνται από το Αγροτικό Ιατρείο της Καρίτσας.
Είναι ενδιαφέρουσες οι πέτρινες οικίες που αποτελούν σχεδόν το σύνολο των κτισμάτων.
Ο Καριτσιώτης ποταμός πηγάζει κατά ένα μέρος του από την περιοχή του Καρβασαρά, από τις θέσεις Καϊμάκια και Μπούνι. Το φυσικό τοπίο σε γενικές γραμμές είναι όμορφο και ενδιαφέρον. Από την κορυφή Λάκος στα 2.020 μ. έχει θέα κανείς προς τον κάμπο της Θεσσαλίας, που απλώνεται μπροστά του. Το χωριό επίσης περιβάλλουν τα ελατοδάση Μπούνι και Μαυρόλογγος.
Το σπήλαιο «Καϊμακιά» είναι ανεξερεύνητο και βρίσκεται στο 5ο χλμ., 500 μ. δεξιά περίπου του δρόμου από Βαένια προς Πετρίλο. Από αυτό πηγάζει άφθονο νερό που σε κάποιο σημείο σχηματίζει μικρό καταρράκτη.
Στις 29 Ιουνίου που είναι η γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων, πανηγυρίζει το χωριό, μεταφέρεται όμως το γλέντι την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, οπότε βρίσκονται στον Καρβασαρά όλοι οι παραθεριστές.
Οι κάτοικοι του χωριού έχουν δικό τους Σύλλογο που ονομάζεται Σύλλογος Καρβασαριωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» και ο οποίος δραστηριοποιείται σε τοπικά θέματα.