Φυσικό Περιβάλλον

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Η Λίμνη Φυσικό Περιβάλλον
Print Friendly, PDF & Email

Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το πλέον πετυχημένο παράδειγμα παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση. Η αρμονία και η ομορφιά του τοπίου δίνει την αίσθηση ότι η λίμνη είναι φυσική, και μόνο η ύπαρξη του φράγματος δηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα τεχνητού έργου.

Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη αυξομείωση της στάθμης της ανάλογα με τις εποχές αλλά και τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου. Πάραυτα η Λίμνη και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει ένα πλούσιο οικοσύστημα, αφού στα νερά της σήμερα διαβιούν πολλά είδη ψαριών, όπως χέλια, γριβάδια, πέστροφες, λαυράκια, πεταλούδες, κορέγονοι, γλήνια, ασπρόψαρα, τσιρόνια.

Στην περιοχή συναντάμε ακόμη πολλά είδη πουλιών, όπως ερωδιούς, μαυρόκοτες, διάφορα είδη γλάρων, βουτηχτάρια και κορμοράνους, ενώ σπάνια θα δούμε και λευκοτσικνιάδες, όρνια, πετρίτες και χρυσαετούς. Στις όχθες της συναντάει κανείς αλεπούδες, λύκους, αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες και σπανιότερα αρκούδες, ελάφια, και αγριόγατες.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας στη περιοχή, μεταξύ 700 και 900 μέτρων υψόμετρο, είναι η πλατύφυλλη βελανιδιά, που τοπικά ονομάζεται Δένδρος, μέχρι τα 1500 μέτρα το έλατο, ενώ ψηλότερα ξεκινάει ψευδοαλπική βλάστηση. Υπάρχουν ακόμη είδη ποώδους βλάστησης όπως φτέρες, γεράνια, κυκλάμινα, κρόκοι, νάρκισσοι, είδη ορχιδέας κ.ά.

Περιμετρικά της λίμνης

Αυτό το αναμφισβήτητα μεγάλο έργο, με τις μοναδικές για τις γύρω περιοχές οφέλειες, έμελλε να στιγματίσει για πάντα τον τόπο και το τοπίο. Από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια ανθρώπινη παρέμβαση συνεργεί στη δημιουργία ενός απαράμιλλης ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος, που φυσικά καθιέρωσε τη λίμνη ως έναν από τους πλέον διάσημους προορισμούς. Χιονισμένη ή καταπράσινη, φθινοπωρινή ή δροσιστική μοιάζει «άλλη» κάθε εποχή -κάθε στιγμή της μέρας- χαρίζοντάς μας άλλες εικόνες, άλλα τοπία, άλλα χρώματα, άλλες ομορφιές.

Οι περισσότερες υποδομές συγκεντρώνονται στις δυτικές όχθες της λίμνης, από το Νεοχώρι ως τα Καλύβια Πεζούλας. Εδώ βρίσκεις πάμπολλα καφέ κι εστιάτορα, ξενώνες και ξενοδοχεία, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές πλάι στις όχθες, να προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη. Χώροι συχνά εντυπωσιακοί, γεμάτοι ζεστασιά -κι άλλοτε με μια πολυτελή ατμόσφαιρα που συνθέτουν μπαρόκ επιρροές. Τοξοβολία πλάι στις ακτές, βαρκάδα, κανό και ποδήλατο λίμνης θα βρει κανείς στις δύο από τις τρεις οργανωμένες πλαζ, αυτές της Πεζούλας και του Νεοχωρίου, να αξιοποιήσει το χρόνο δημιουργικά και παρεϊστικα.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon