Ο Άγιος Σεραφείμ

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Πολιτισμός Ο Άγιος Σεραφείμ
Print Friendly, PDF & Email

Μοναδική προσωπικότητα της περιοχής, ο Άγιος Σεραφείμ, κατάγεται από ένα χωριό της περιοχής της Νεβρόπολης, την Πεζούλα. Γεννήθηκε στα μέσα περίπου του 16ου μΧ. αιώνα και μαθήτευσε στο σχολείο της μικρής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, όπου διακρίθηκε για την επιμέλειά του.

Η μοναστική του ζωή ξεκινά στο Μοναστήρι της Κορώνας, όπου μετά απο μακρόχρονη παραμονή γίνεται και ηγούμενος. Σ’ όλο το διάστημα της ηγουμενίας του, η Μονή είδε λαμπρές ημέρες δόξας. Η φήμη του εξαπλώθηκε και έτσι ο Άγιος Σεραφείμ εκλέχθηκε παμψηφεί Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Όμως η πίστη και η αφοσίωσή του στην Εκκλησία, καθώς και η αγάπη του προς την πατρίδα, προκάλεσαν το μίσος των Τούρκων, οι οποίοι ζητούσαν αφορμή για να τον θανατώσουν.

Το μαρτύριο του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ κράτησε δυο ήμερες, την 3η και 4η Δεκεμβρίου του 1601. Μετά από πολλά βασανιστήρια σουβλίστηκε και αποκεφαλίστηκε. Με θαυμαστό τρόπο και μετά από πολλές περιπέτειες ανακαλύφθηκε από ντόπιους ψαράδες, που μια νύχτα είδαν μια φωτεινή στήλη να υψώνεται μέχρι τον ουρανό και άκουσαν ψαλμωδίες. Έτσι ανακαλύφθηκε η κεφαλή του Αγίου μπλεγμένη στα δίχτυα και παραδόθηκε στην Ιερά Μονή Δουσίκου. Τα γεγονότα αυτά μαθεύτηκαν στην Ιερά Μονή Κορώνας και οι Μοναχοί ζήτησαν την Αγία Κεφαλή του άλλοτε Ηγούμενού τους, . Αφού την πήραν, την τοποθέτησαν σε κατάλληλο ιερό κιβώτιο, στο Μοναστήρι της Κορώνας όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα η Αγία Κάρα. Όσοι προσέρχονται με πίστη και επικαλούνται τη βοήθεια του Αγίου, γιατρεύονται από κάθε είδους αρρώστια. Στη γενέτειρά του, επάνω στα ερείπια του σπιτιού του, έχει χτιστεί προς τιμήν του Αγίου πριν από χρόνια Ιερός Ναός.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon