Ανακήρυξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα σε Μαρτυρικό Δήμο και μαρτυρικών κοινοτήτων στην Κατοχή (1941 – 1944)

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
egrAdmin 10/02/2023

Πείτε μας τη γνώμη σας με σχόλια ή/και αναφορά ιστορικών γεγονότων - μαρτυριών  που θα μπορούσαν να αποτελέσουν προέκταση αυτής της διαβούλευσης στο σχετικό πεδίο σχολίων (κάτω μέρος της σελίδας).

Το 2023 συμπληρώνονται 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών Μορφοβούνι και Μεσενικόλα από τους Ιταλούς κατακτητές τον Ιούνιο του 1943 και το κάψιμο όλων σχεδόν των κοινοτήτων του σημερινού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, μας από τους Γερμανούς κατακτητές τον Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 1943, οι οποίοι ισοπέδωσαν ορισμένα χωριά και εκτέλεσαν όσους βρήκαν μπροστά τους. Παράλληλα την ίδια χρονιά σημειώνονται τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία του τόπου μας, αλλά και της χώρας της ίδιας, όπως ο Εμφύλιος που ακολούθησε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγείται:

Α) Την ανακήρυξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ως Μαρτυρικού Δήμου

Β) Την αναγνώριση ως μαρτυρικές κοινότητες των Τοπικών Κοινοτήτων Μορφοβουνίου, Μεσενικόλα, Μοσχάτου, της Δημοτικής Ενότητας Πλαστήρα, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Γ) Την αναγνώριση ως μαρτυρικές κοινότητες των Τοπικών Κοινοτήτων Πεζούλας, Οικισμού Νεράιδας Πεζούλας, Φυλακτής, Νεοχωρίου, Καρίτσας, Καρβασαρά, της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Δ) Την ένταξη των ανωτέρω στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1941-1944.

Επιλέγοντας εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε αναλυτικά ολόκληρη την εισήγηση που περιλαμβάνει ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες σχετικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *