07/06/2023
Ημερίδα για δύο πρότυπα Σχολεία Δάσους στη Λίμνη Πλαστήρα «Στόχος να καταστεί η λίμνη Πλαστήρα εθνικό σημείο αναφοράς Περιβαλλοντικής Καινοτομίας», τόνισε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος.
Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα άνοιξε τις εργασίες της Ημερίδας, με καλωσόρισμα των εισηγητών και του κοινού και αναφέρθηκε στις Πολιτικές του Δήμου και τη διασύνδεση Περιβάλλοντος και Εκπαίδευσης. Μέσα από την εισήγησή του παρουσίασε την στρατηγική του Δήμου να μετατρέψει τη Λίμνη Πλαστήρα σε εθνικό σημείο αναφοράς για την Περιβαλλοντική Καινοτομία. Επίσης παρουσίασε πολιτικές διασύνδεσης με τη Διεθνή Εκπαιδευτική πραγματικότητα και Υποδομές που έρχονται από το Μέλλον, με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη του Μαθητικού Τουρισμού.
Ακολούθησε ο Γραμματέας του Δήμου κ. Β. Μπράντζος, με εισήγηση «Ανοιχτό Οικο-μουσείο Αγράφων, τόπος βιωματικής μάθησης και εμπειρίας – δέκα άξονες στη διάθεση των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του Δήμου το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να οριστεί η λίμνη εκπαιδευτικός προορισμός.
Το πολιτικό μέρος έκλεισε με εισήγηση του κ. Δ. Μπανούση, εμπειρογνώμονα Περιβάλλοντος Greek LIFE Task Force+, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, μέσα από τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE.
Στη β’ ενότητα παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των Σχολείων Δάσους στα δύο σημεία. Ομιλητής ο κ. Γ. Βασιλάκος, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Έργου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία δύο (2) προτύπων σχολείων δάσους στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα»
Ο κ. Σερ. Ασκητής δάσκαλος ειδικός σε ειδικά σε εκπαιδευτικά project, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιπλάνηση στο δάσος με τις αισθήσεις», το οποίο εκπόνησε με τον κ. Μιχάλη Παπαντώνη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό με σπουδαία εμπειρία σε ανάλογες δράσεις.
Ακολούθησε η κ. Καραγιάννη Γεωργία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας Τρικάλων και Καρδίτσας, η οποία αναφέρθηκε στα Σχολεία Δάσους στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή πραγματικότητα και η διασύνδεση με τα προγράμματα Erasmus.
Ο κ. Ντάνης Αντώνης, Υπεύθυνος ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, παρουσίασε το θέμα «Εμπειρίες από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα από τις δράσεις του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου», μέρος των οποίων γίνονται και στη λίμνη Πλαστήρα.
Ο κ. Κ. Γκόλτσος, Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η αξία του Περιβάλλοντος στην Εκπαίδευση και την δια βίου Μάθηση», και δήλωσε διαθεσιμότητα στην οργάνωση και αξιοποίηση των Σχολείων Δάσους από την Α/θμια Εκπαίδευση Καρδίτσας.
Επόμενος εισηγητής ήταν ο κ. Κ. Ζαχαρής, Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, ο οποίος δεν κατόρθωσε λόγω Πανελληνίων εξετάσεων να είναι παρών. Την εισήγησή του με θέμα «Η Αειφορία και το Περιβάλλον στη Β/θμια Εκπαίδευση», διάβασε η καθηγήτρια κ. Γ. Γιώτα.
Ο κ. Κοτοπούλης Θωμάς, Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας ανέπτυξε το θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», εστιάζοντας στην προοπτική της λίμνης Πλαστήρα.
Παρέμβαση στην Ημερίδα έκανε ο κ. Σεραφείμ Αλεξίου, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, στο ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες σύνδεσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη Λίμνη Πλαστήρα. Ανέφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη 30 μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ, τους οποίους συνόδευσε και ο ίδιος.
Ακολούθησε διάλογος με τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, η κ. Μαγγίνα Ουρανία έθεσε ζητήματα κυρίως ασφάλειας των μαθητών. Την Ημερίδα έκλεισε ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα, απαντώντας σε όσα τέθηκαν και ανέφερε ότι από την αξιολόγηση των πρώτων Σχολείων Δάσους, θα προχωρήσουν άλλα δύο περιμετρικά της λίμνης και σε μικρότερες κοινότητες. Τη συζήτηση συντόνιζε η κ. Μυρσίνη Ποδηματά, ειδική συνεργάτιδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Ακολούθως έγινε επίσκεψη στο Σχολείο Δάσους της Κερασιάς. Αντί πρακτικών οι ομιλίες θα δημοσιοποιηθούν από την ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα των Σχολείων Δάσους.