Μπελοκομίτη

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Ο Δήμος Μπελοκομίτη
Print Friendly, PDF & Email

Ο Μπελοκομίτης ανήκει Δημοτική Ενότητα Νεβρόπολης Αγράφων και σ’ αυτό υπάγεται ο οικισμός Κέδρος (Ζυγογιαννέικα). Απέχει από την Καρδίτσα 43 χλμ. και είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά των Αγράφων και σε υψόμετρο 910 μέτρων.

Η περιοχή έχει δώσει δείγματα κατοίκησης από την αρχαιότητα. Στη θέση «Πλάγια» έχει εντοπισθεί αρχαία εγκατοίκηση – Δολοπικός οικισμός του 6ου αι. π.Χ. – και τμήματα τειχών, στη θέση «Πανηγυράκι» έχει βρεθεί μεσαιωνικός οικισμός του 6ου αι. μ.Χ., και στη θέση «Παλιόσπιτα» οικισμός του 8ου-10ου αι. μ.Χ. Το χωριό βρίσκεται στη σημερινή του θέση από το 12ο αι. και το 17ο αι. υπήχθη εκκλησιαστικά στην Επισκοπή Νεοχωρίου και Φαναρίου. Το 1830 εγκαταστάθηκαν στον Μπελοκομίτη και Σαρακατσάνοι.

Σε απογραφή των Τούρκων το 1454 καταγράφεται ως Πιλοκομήτης με 24 οικογένειες.

Η πρώτη σφραγίδα της Κοινότητας 1914 γράφει «Κοινότης Μπιλοκομήτης» και έχει για έμβλημα Δόλοπα πελταστή (τοξότη). Από το 1930 με υπόδειξη του τότε δασκάλου Κ. Μπακόλα γράφεται Μπελλοκομήτης (για να εξηγηθεί η ονομασία ως Μπέλλα = ωραία & κώμη = χωριό ή κομητάτο).

Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι (Αγραφιώτες και Σαρακατσάνοι) και μέχρι το 1960 διατηρούνταν ο σαρακατσάνικος οικισμός. Το χειμώνα μένουν στο χωριό γύρω στα 40 άτομα, αριθμός που κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται σε 300 άτομα. Αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία (καλαμπόκι, κηπευτικά, καρυδιές, μηλιές, δενδρώδεις καλλιέργειες, κοφτολίβαδα), την κτηνοτροφία και την αλιεία. Πριν γίνει η Λίμνη Πλαστήρα οι κάτοικοι του Μπελοκομίτη είχαν εύφορα ποτιστικά χωράφια στην κοιλάδα του Καριτσιώτη.

Ο Μπελοκομίτης περιβάλλεται από δάσος βελανιδιάς και ελάτης, με ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ενδιαφέρουσα περιοχή στο Μπελοκομύτη είναι το “φαράγκι του Κερεντάν” μια ρεματιά απέναντι από το χωριό με πλούσια δάση ελάτης, οξιάς και βελανιδιάς και χείμαρρους με γάργαρα νερά.

Πηγές είναι το «σαγάνι» στη Σκάλα, στο παρατηρητήριο στον Οβρό και η «καρακότρυπα» στις πετρόστρουγγες. Ο Καριτσιώτης ποταμός, μήκους 13 χλμ. που χύνεται στη Λίμνη Πλαστήρα πηγάζει από το Βουτσικάκι. Από τις κορυφές της περιοχής η θέα είναι πολύ όμορφη.

Η σπηλιά του Γάκη στο φαράγγι του Κερεντάν προς τη μεριά της Καρίτσας έχει βάθος πάνω από 500 μ.

Λίγο πριν φθάσουμε στο φράγμα μπορούμε να πάρουμε ένα μονοπάτι για να ανεβούμε στο παρατηρητήριο στη θέση “Παλαιομονάστηρο” όπου υπάρχουν τα ερείπια παλαιού μοναστηριού. Από εκεί αγναντεύουμε τη λίμνη και όλο το θεσσαλικό κάμπο μέχρι τον Όλυμπο.

Η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων χτίστηκε το 1925, η παλιά εκκλησία όμως έφερε εγχάρακτη επιγραφή με χρονολογία ανέγερσης 1657. Νότια του χωριού βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι στην τοποθεσία «Σκάλα» και χτίστηκε το 1958. Τρεις ξυλόγλυπτες εικόνες από ναούς της περιοχής αποτελούν μοναδικά κειμήλια. Ο επισκέπτης σήμερα έχει την ευκαιρία να δει στον Μπελοκομίτη παλαιά σπίτια με ξυλόγλυπτα μπαλκόνια και ταβάνια.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 29-30/6 στη μνήμη των Αγ. Αποστόλων. Επίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπελοκομιτών οργανώνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon