Το Μοσχάτο απέχει από την Καρδίτσα 15 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το χωριό έχει 438 κατοίκους, οι 100 από τους οποίους μένουν στο χωριό μόνιμα. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την αμπελουργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βλάσδο. Αναφορά στο χωριό υπάρχει σε επιγραφή του 1673, στην Ι. Μ της Πέτρας. Άλλη αναφορά για την ύπαρξη του οικισμού με το όνομα Μπλάσδο, υπάρχει σε πρόθεση της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων (περίπου το έτος 1500). Το χωριό κάηκε από τους Τούρκους το 1854 και από τους Γερμανούς το 1943.
Είναι ιδιαίτερη πατρίδα του λογοτέχνη Σεραφείμ Τσιτσιά. Στα λογοτεχνικά έργα του συγγραφέα, ιδιαίτερα στο βιβλίο «Τα Άγραφα της Πίνδου», υπάρχουν ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία για τη ζωή των κατοίκων του χωριού και της περιοχής ευρύτερα.
Στο χωριό λειτουργούν ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και ξενώνες. Οι επισκέπτες θα βρουν καταπληκτική θέα και δροσερό αεράκι τους καλοκαιρινούς μήνες, θαλπωρή το χειμώνα, μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, φιλικές τιμές και πρόσχαρη εξυπηρέτηση όλο το χρόνο. Στις παρυφές του χωριού, πάνω στο δρόμο και δίπλα στη νέα γέφυρα, υπάρχει «μονότοξο» πέτρινο γεφύρι, που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι. ή στις αρχές του 19ου. Το άνοιγμα του τόξου του γεφυριού είναι 6 μ. και το ύψος του 3 μ. περίπου. Έχει συνολικό μήκος 10 μ. και πλάτος 2.20 μέτρα. Το χωριό το περιβάλλουν καταπράσινα δάση, ενώ οι παρακείμενες κορυφές των λόφων προσφέρουν θέα εκπληκτική στον απέραντο θεσσαλικό κάμπο. Ανηφορίζοντας τον στενό και με πολλές στροφές δρόμο προς τη Λ. Πλαστήρα, η θέα είναι απέραντη. Τα βράδια, ο πλούσιος και πολύχρωμος φωτισμός στον απέραντο κάμπο της Θεσσαλίας και η κίτρινη φωτεινή γραμμή του μεταλλικού αγωγού δημιουργούν αίσθηση μοναδική και κάνουν τη διαδρομή απολαυστική.
Τρία χιλιόμετρα μετά το Μοσχάτο, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων και μερικές μόλις εκατοντάδες μέτρα από την «Τσαρδακόβρυση», βρίσκεται η λίμνη Ν. Πλαστήρα, το Τσαρδάκι και η Ι.Μ. Κορώνας.
Εκδηλώσεις
- Θρησκευτική εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα, 1η Φεβρουαρίου
- Θρησκευτική εκδήλωση – Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, 20 Ιουλίου
- Ετήσιο Αντάμωμα Βλασδινών, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου