Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα
Print Friendly, PDF & Email
27/05/2016

Μετά από πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς το Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα και μέλος του Δ. Σ. της ΚΕΔΕ κ. Δημήτριο Τσιαντή, πραγματοποιήθηκε συνάντησή τους στην Αθήνα στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών την Παρασκευή 27 Μαΐου.

Ο κ. Κουρουμπλής θέλησε με λεπτομερή τρόπο, παρουσία συνεργατών του, να του εκθέσει αναλυτικά ο Δήμαρχος το σύνολο των θέσεων και των απόψεών του, για ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τους περιφερειακούς Δήμους και δη τους ορεινούς.

Ο Υπουργός ακούγοντας κατά καιρούς το Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα να εισηγείται και να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις για ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων, στάθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω σ αυτές.

Εν όψει λοιπόν, της κατάθεσης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ρυθμίσεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, ο Υπουργός προτιθέμενος να προτείνει λύσεις που να αφορούν και τους περιφερειακούς-ορεινούς Δήμους, και στα πλαίσια της επίσημης διαβούλευσης, ζήτησε την άποψη του κ. Τσιαντή.

Πέραν της προφορικής ανάλυσης της κάθε πρότασής του, ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ιδιαίτερη τιμή που του έκανε προσκαλώντας τον προσωπικά, αλλά και το γεγονός ότι κάνει ουσιαστική διαβούλευση, κατέθεσε και υπόμνημα με τις θέσεις του. Το υπόμνημα επίσης κοινοποιήθηκε τόσο στους Βουλευτές του Νομού, όσο και στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων.

Ακολουθεί το υπόμνημα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μορφοβούνι 26 Μαΐου 2016
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Αριθ. Πρωτ.: 2203

ΠΡΟΣ
Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Βουλευτές Ν. Καρδίτσας
Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ (ΒΑΣΙΚΑ) ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψη της κατάθεσης Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης “Ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις” και της σχετικής διαβούλευσης, σας αποστέλλω προτάσεις ρυθμίσεων που αφορούν κατά βάση τους μικρούς περιφερειακούς Δήμους και ιδίως τους ορεινούς (31)

  1. Θεσμική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού Δήμου ως “ορεινού” με καταγραφή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ως προβλήματα και τις προτεινόμενες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισής τους που αφορούν τις ορεινές περιοχές
  2. Στρατηγικές ανάπτυξης ορεινού χώρου-θέσπιση κινήτρων αποκέντρωσης (π.χ. κίνητρα Δημοτικών υπαλλήλων)
  3. Πρόβλεψη ειδικής δράσεως οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης των ορεινών δήμων.
  4. Ειδικό Πρόγραμμα Έργων στο ΕΣΠΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2 δις πρόταση ΚΕΔΕ) ευνοεί τους μικρούς δήμους που δεν είναι ανταγωνιστικοί έναντι των μεγάλων οργανωμένων)
  5. Δημιουργία προγράμματος στα πρότυπα του “Θησέας” που θα αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα διαχειριστεί απ αυτή.
    Βασικές προτεραιότητες
    • Υποστήριξη μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ
    • Χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ, όπως οι συντηρήσεις και επισκευές των υποδομών τους (Η ΣΑΤΑ μειώθηκε 85%!!!)
    • Η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού
    • Η τόνωση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, με απλούστευση όμως των διαδικασιών (τώρα είναι απαγορευτικές για δήμους χωρίς οργανωμένες υπηρεσίες)
  6. Τεχνική βοήθεια για ωρίμανση μελετών έργων ΕΣΠΑ (μέσω του ΕΣΠΑ-να προταθεί και από το ΥΠ.ΕΣ.)
  7. Αναστολή της απαγόρευσης προσλήψεων στους ορεινούς Δήμους (31) όπως και στους μικρούς νησιωτικούς (υπάρχει απίστευτη υποστελέχωση!!!)
    Αυτή η κατηγορία Δήμων, στηρίχθηκε διοικητικά, σχεδόν αποκλειστικά, στους παλιούς κοινοτικούς γραμματείς, των οποίων τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ωρίμασα μαζικά την τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα υποστελέχωση έως 90%.

    Να επισημάνω ότι απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια μέσω της εσωτερικής διαδικασίας μετακίνησης προσωπικού (ενδοδημοτική κινητικότητα). Απόλυτα μηδενικό ενδιαφέρον.

    Επίσης τονίζω ότι στο διαγωνισμό (ΥΠ.ΕΣ. 2015) των 74 θέσεων απ τους παλιούς επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ δήλωσαν ενδιαφέρον μόνο… 23, εκ των οποίων διαφαίνεται ότι πολύ λιγότεροι τελικά θα καταλάβουν τη θέση!!!

    Απαιτείται κίνητρο παραμονής (επίδομα), αλλά και υψηλή μοριοδότηση για τη δημοτική εντοπιότητα.

    Δεν θα αφορά ως πρώτη προσπάθεια προσωπικό πάνω από 100-120 άτομα (31 Δήμοι ορεινοί)!!!

  8. Οι μετατάξεις προσωπικού από τους Δήμους (τουλάχιστον στους ορεινούς και τους μικρούς νησιωτικούς) να απαιτεί υποχρεωτικά τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής (ρυθμίστηκε)
  9. Ο θεσμός των άμισθων Αντιδημάρχων πλήττει ιδιαίτερα τους μικρότερους Δήμους, με ελάχιστο προσωπικό, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, τεράστιες εκτάσεις και πολλούς οικισμούς, απαιτείται επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς και είναι δημοσιονομικά ουδέτερο
  10. Να επανέλθει στους ορεινούς και υποστελεχωμένους Δήμους το ισχύον παλαιότερα, σε σχέση με τους ειδικούς συνεργάτες, δηλαδή να είναι όσοι οι Αντιδήμαρχοι (τουλάχιστον ωσότου ξεπαγώσει η διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού) (Θετική η ρύθμιση για Γεν. Γραμματέα)
  11. Στους ορεινούς Δήμους με τεράστιες εκτάσεις και δεκάδες οικισμούς, να αυξηθεί (Χ 2) το πλαφόν των αυτοκινήτων (ΙΧ) στα καύσιμα, που είναι τώρα 110 lt/μήνα!!! Σ αυτή την κατηγορία Δήμων υπάρχουν ελάχιστα αυτοκίνητα συνήθως ένα και τα 110 lt δεν επαρκούν για τις μεγάλες αποστάσεις που απαιτούνται να διανυθούν απ τις υπηρεσίες των Δήμων, το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, Πολεοδομία πρωτεύουσας.
  12. Το ίδιο ισχύει και για το πλαφόν των 45 ωρών το μήνα για τα βαριά μηχανήματα. Επαρκούν αυτές οι ώρες για περίπου μία εβδομάδα. Λόγω των ειδικών συνθηκών (Συχνοί αποχιονισμοί, Αγροτική και Δασική οδοποιία, κατολισθήσεις, βλάβες ύδρευσης-αποχέτευσης κ.λ.π.) απαιτείται ελεύθερη χρήση, διότι η χρήση ιδιωτικών μηχανημάτων 5πλασιάζει το κόστος αποκαταστάσεων (συνήθως πληρώνουμε 70-90 ευρώ την ώρα!!!)
    Σημειώνω ότι σ αυτούς τους δήμους δεν υπάρχει… ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑ για να αναλαμβάνει την ύδρευση και αποχέτευση. Είναι δική τους αρμοδιότητα…
  13. Η κατάργηση της δαπάνης μετακίνησης των Δημοτικών Συμβούλων για τα Δημοτικά Συμβούλια, πλήττει ΜΟΝΟ!!! τους περιφερειακούς Δήμους και δη τους ορεινούς, λόγω των μεγάλων αποστάσεων των Τοπικών Κοινοτήτων απ την έδρα. Απαιτείται η επαναφορά και είναι δημοσιονομικά για το κράτος ουδέτερη.

Δημήτριος Τσιαντής
Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα
Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ
Μέλος Δ.Σ. Ταμείου Παρ/κών & Δανείων

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon