O Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές”

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης O Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές”
Print Friendly, PDF & Email

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια πόλη που εκείνες τις μέρες θύμιζε φρούριο, στις Βρυξέλλες υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη, το καταστατικό της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».

Παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων, η αυτοδιοίκηση ήταν παρούσα σε μια σοβαρή, συλλογική και μελετημένη προσπάθεια, για να αναδειχθεί ο διατροφικός πλούτος της χώρας μας.

Με την παρουσία αρκετών δημάρχων και αντιδημάρχων, καθώς και εκπροσώπων αναπτυξιακών εταιρειών στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών (Committee of Regions), την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης (το Δίκτυο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ), ενώ εισηγήσεις και παρουσιάσεις έγιναν από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη και από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της DGAgri κ. Mihail Dumitru.

Την εκδήλωση σχεδίασε και υλοποίησε η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ), σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕΕ ΟΤΑ, η οποία είναι και η συντονίστρια του Σχεδίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι προς το τέλος της εκδήλωσης έλαβε χώρα η επίσημη τελετή σύστασης του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», με ιδρυτικά του μέλη 55 Δήμους της χώρας, 21 Αναπτυξιακές εταιρείες καθώς και Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Συλλογικούς Ιδιωτικούς Φορείς εκπροσωπώντας με αυτό τον τρόπο, τη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική έκταση της Ελλάδας, και αναδεικνύοντας τις εκλεκτές ελληνικές γεύσεις.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες και την κατάσταση συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών και παρά την αναμενόμενα μειωμένη συμμετοχή, το καταστατικό του Δικτύου υπογράφηκε σε πανηγυρικό κλίμα από τους παρευρισκόμενους, την “ομάδα των Βρυξελλών”, δηλαδή τους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας, Βόρειας Κυνουρίας, Δεσκάτης, Καβάλας, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Μουζακίου, Πύλης, Σοφάδων, Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, τις Αναπτυξιακές εταιρείες Ημαθίας, Καρδίτσας, Λήμνου, Πάρνωνα, Πηλίου και Τρικάλων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, ως ιδρυτικό μέλος, εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού – Τουρισμού Γιώργο Γώγουλο που κατά τη διάρκεια της παραπάνω εκδήλωσης υπέγραψε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Βελγικής πρωτεύουσας, το καταστατικού του Δικτύου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGAgri, Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή, Ευρωπαϊκό Αγροτικό Δίκτυο κ.α.) με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των Ελληνικών εκλεκτών γεύσεων και διατροφικών προϊόντων της κάθε περιοχής σε αγροτικά Δίκτυα του εξωτερικού.

Το Σχέδιο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος LEADER, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και των γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ) και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Η σύσταση του Δικτύου προβλέπεται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 3.2: «Σύσταση Δικτύου/ νομικού προσώπου», της Ενέργειας 3: («Δίκτυο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές») του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» (ΟΠΣΑΑ 181575) και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421 «Διατοπική και Διακρατική συνεργασία», του Τοπικού Προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013.

Επωφελούμενοι του Σχεδίου θα καταστούν οι παραγωγοί και μεταποιητές ελληνικών προϊόντων ποιότητας, οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, η ελληνική ύπαιθρος και η οικονομία της χώρας γενικότερα. Ο πλούτος της ελληνικής γης και ο μόχθος των Ελλήνων αγροτών πρέπει να γίνουν εισόδημα για την ελληνική οικονομία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα Ελληνικά προϊόντα πρέπει να βρουν την θέση τους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα, στην αίθουσα συσκέψεων της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, και με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «Παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου στην οποία και ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφών και από τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι

Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

Δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των πιο εκλεκτών και χαρακτηριστικών γεύσεων.

Σχεδιασμός δράσεων άμεσης εφαρμογής, που θα υλοποιούνται και θα χρηματοδοτούνται από το Διατοπικό Σχέδιο συνεργασίας και δράσεων επόμενης φάσης, που μπορεί να υλοποιήσει το Δίκτυο γεύσεων.

Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.

Η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.

Ο σκοπός

Ο σκοπός του Δικτύου θα είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός με τουριστικές και πολιτιστικές αποχρώσεις και θα επικεντρώνει τη δραστηριότητά του σε όλες τις περιοχές παρέμβασης των Μελών του.

Ποιοι συμμετέχουν

Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι:

Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας (21): Αχαΐα Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρvωvα (συντονιστής), Αναπτυξιακή Πέλλας, Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, Πιερική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Σερρών , Αναπτυξιακή Τρικάλωv, Φθιωτική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.

Δήμοι (55): Αγιάς, Αιγιαλείας, Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Αργιθέας, Άργους Ορεστικού, Αριστοτέλη, Βέροιας, Βοΐου, Βόλβης, Βόρειας Κυνουρίας, Κ.Π.Ο. Δέλτα, Δεσκάτης, Δωρίδας, Έδεσσας, Ελασσόvας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Κοζάνης, Καβάλας, Καλαβρύτων, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Κασσάνδρας, Καστοριάς, Λαμιέωv, Λαρισαίωv, Λίμνης Πλαστήρα, Μεσσήνης, Μοvεμβασιάς, Μουζακίου, Ναυπλιέωv, Νέας Προποντίδας, Νεμέας, Νότιας Κυνουρίας, Πέλλας, Πολυγύρου, Πύδvας Κολιvδρού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύλης, Πύλου-Νέστορος, Σερρών, Σιθωνίας, Σοφάδων, Σπάρτης, Τεμπών, Τρικκαίωv, Τρίπολης, Τριφυλίας, Τυρvάβου, Φαρκαδόvας, Φαρσάλων.

Φορείς (3): Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Δρόμοι της Ελιάς», Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

Η αφορμή και η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του Σχεδίου

Από το 2011 η Μεσογειακή Διατροφή είναι αγαθό ενταγμένο στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Χρειάστηκαν η πρωτοβουλία και οι συντονισμένες προσπάθειες τεσσάρων μεσογειακών πόλεων (Κορώνη-Ελλάδα, Chefchaouen-Μαρόκο, Sorias-Ισπανία, Cilento-Ιταλία) για να φτάσουμε στην τελική Διακήρυξη της Κορώνης, ένα πρωτόκολλο για την ανάληψη κοινών δράσεων προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στον χρόνο και στον χώρο. Αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και κρέας, τα οποία συνοδεύονται από κρασί ή αφεψήματα, με σεβασμό στις θρησκευτικές επιταγές της κάθε κοινότητας. Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τις Αναπτυξιακές Εταιρείες της χώρας να συμμετάσχουν στην ιδέα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το διατοπικό Σχέδιο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», στο πλαίσιο των τοπικών προγραμμάτων προσέγγισης LEADER.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon