Tο Κρυονέρι (Στούγκο), χαρακτηριστικό για τα εύφορα κτήματά του, την πυκνή βλάστηση τα πολλά νερά και τα φρέσκα κηπευτικά. Τα σπίτια είναι κρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού (τουρκική) ήταν Στούγκο.
Ανήκει στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, απέχει από την Καρδίτσα 26 χλμ. και είναι χτισμένο σε 835 μ. υψόμετρο.
Το χειμώνα κατοικούν στο Κρυονέρι 350 άτομα, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε 1.000 άτομα. Αντλούν το εισόδημά τους κυρίως από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασική εκμετάλλευση.
Υπάρχει εκκλησία (στη θέση παλαιού βυζαντινού μοναστηριού) του Αγ. Γεωργίου στο δάσος και επίσης οι ναοί Εισοδίων της Θεοτόκου εντός του χωριού και Αγ. Νικολάου στην είσοδο του Κρυονερίου όπου έχει τοποθετηθεί το τέμπλο της παλαιάς εκκλησίας της κοίμησης της Θεοτόκου η οποία δεν υπάρχει πλέον.
Πολλά νερά υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και πυκνή βλάστηση που χαρακτηρίζουν το φυσικό τοπίο. Το «Βαλτόρεμα» και το «Κρυονερίτικο» ποτάμι μήκους 5 χλμ. ρέουν στην περιοχή του χωριού. Στις πηγές και τις βρύσες «Κρύα Βρύση», «Κλούβιο Νερό», «Κερασούλα», «Ιτιά», «Γιδομάντρια» και «Καστανούλα» φτάνει κάποιος από χωματόδρομους και μονοπάτια. Το Δάσος Κρυονερίου αποτελείται από έλατα, δρυς, καστανιές και κέδρους. Η κορυφή «Τσουγκρί» στα 1.600 μ. υψόμετρο, υπήρξε καταφύγιο των ανταρτών στον Εμφύλιο Πόλεμο. Άλλα σημεία με ιδιαίτερη θέα είναι η θέση «Αλώνια», η θέση «Ράχη» κοντά στη λίμνη και η θέση «Άγ. Γεώργιος» με την ομώνυμη εκκλησία μέσα στο δάσος.
Στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία, στην κεντρική πλατεία του χωριού διεξάγεται παραδοσιακό πανηγύρι που ξεκινά από την παραμονή της γιορτής και το οργανώνει ο Σύλλογος Κρυονεριτών Καρδίτσας.
Ενδιαφέροντα είναι τα έθιμα του γάμου και τα Πασχαλιάτικα που διατηρούνται στο Κρυονέρι. Οι Πασχαλιάτικοι χοροί ξεκινούν την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία και διαρκούν τρεις ημέρες. Το Πάσχα ξεχωριστή για τους επισκέπτες αλλά και για τους ντόπιους είναι η εκδήλωση «Σίγνα», κατά την οποία γίνεται περιφορά των εικόνων από τα παιδιά και τους μεγάλους.