Αθέατες όψεις της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από «Ένα ταξίδι στα Άγραφα»

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Μη κατηγοριοποιημένο Αθέατες όψεις της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από «Ένα ταξίδι στα Άγραφα»
Print Friendly, PDF & Email
26/06/2021

Εκδηλώσεις του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με τα ΓΑΚ Καρδίτσας και Ευρυτανίας, απόψε (26/6) στο Μορφοβούνι.

Συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τις οποίες συνδιοργανώνει με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

Μετά την εξαιρετική συναυλία που έγινε χθες στην πλατεία του Μεσενικόλα, συνεχίζονται σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης» Μορφοβουνίου, με Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Στ’ Άγραφα… ένα ταξίδι, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

Πρόκειται για αθέατες και όχι τόσο προβεβλημένες πτυχές της Ιστορίας, αλλά και για άγνωστες σελίδες της Ιστορίας των Αγράφων, η ανάδειξη της οποίας αποτελεί προτεραιότητα για την δημοτική αρχή.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ (26/6) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο 26∙6∙2021 και ώρα 6 μμ το απόγευμα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν με καλωσόρισμα από την Ελπινίκη Αγγελίνα, Προϊσταμένη Τμήματος Γ.Α.Κ. Καρδίτσας και χαιρετισμούς από επισήμους. Ακολουθούν ομιλίες με συντονιστή τον ακαδημαϊκό κ. Β. Δ. Αναγνωστόπουλο, ως εξής:

18:30 Ελπινίκη Αγγελίνα, Προϊστ. Γ.Α.Κ. Καρδίτσας με θέμα «Τα προεπαναστατικά κινήματα στη Δυτική Θεσσαλία μέχρι την Επανάσταση του ‘21»
18:45 Maximilien Girard, Επιμελητής Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας, με θέμα «Πρόσφυγες από τον ελληνικό χώρο στη Γαλλία κατά την Επανάσταση του 1821.»
19:00 Δημήτρης Καλαντζής, Εκπαιδευτικός – Συνεργάτης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Βερολίνου, με θέμα «Οι Γερμανοί Φιλέλληνες στην Επανάσταση του 1821».
19:15 Αντώνης Αντωνίου, Δρ. Οικονομικής Ιστορίας Paris I Sorbonne, τ. Προϊστ. Γ.Α.Κ Καρδίτσας με θέμα «Η οικονομική διαχείριση της Επανάστασης του 1821 και τα δάνεια».
19:30 Αικατερίνη Καζάνα, Νοσηλεύτρια MSc, Κ.Ι. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Τ.Ι., Π.Θ με θέμα «Η συμβολή της Ιατρικής στην Εθνεγερσία του ‘21»
19:45 Μαριάννα Δώδου, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Δρ. Φιλοσοφίας με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από την ποίηση του Δ. Σολωμού και του Α. Κάλβου».
20:00 Ευάγγελος Πετρινιώτης, Υπ. Δρ. Μουσικολογίας με θέμα «Από τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη στο τρίχορδο μπουζούκι».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27/6

Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Κυριακή 27∙6∙2021 το πρωϊ στον ίδιο χώρο, με Καλωσόρισμα από τη Μαρία Παναγιωτοπούλου, Προϊστ. Γ.Α.Κ. Ευρυτανίας και συντονιστή τον κ. Αντώνης Αντωνίου, Δρ. Οικονομικής Ιστορίας Paris I Sorbonne, τ. Προϊστ. Γ.Α.Κ. Καρδίτσας.

Οι εισηγήσεις της 2ης ημέρας είναι εστιασμένες στην Τοπική Ιστορία, ως εξής:

10:45 Γεώργιος Κρανιάς, Εκπαιδευτικός με θέμα: «Κοινότητες και κοινωνική πραγματικότητα μέσα από την απογραφή του 1454 -1455 στη Νεβρόπολη Αγράφων»
11:00 Ευθύμης Κουφογιάννης, Φιλόλογος Υπ/ντής Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας
Με θέμα «Αρματολίκια, κοινότητες και φορολογία στα Άγραφα κατά την Τουρκοκρατία»
11:15 Δημήτρης Αγγελής, Αντιστράτηγος ε. α. της ΕΛ.ΑΣ – Συγγραφέας, με θέμα «Επίσκοπος Διονύσιος Φιλόσοφος; πρώτη επανάσταση το 1600 στη Θεσσαλία, Συμμετοχή Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου Σεραφείμ κ.α.»
11:30 B. Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομ. Καθηγητής Π.Θ. με θέμα «Άγραφα, Δημοτικό Τραγούδι και ΄21»
11:15 Νικόλαος Βλάχος, Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας – Ιστοριοδίφης με θέμα «Τα βουνά του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη»
11:45 Παναγιώτης Νάννος, Συγγραφέας με θέμα «Γυναίκα και επαναστατικά κινήματα, παραδείγματα από τις Κλεφτοπούλες των Αγράφων».
12:00 Κωνσταντίνος Τσιώλης, Ιατρός – Ερευνητής με θέμα «Ἑλληνικότητα καὶ Ἐπανάσταση τοῦ ’21. Οἱ ὅροι Ἕλλην, Ἑλλάς, Γένος στὸ ἔργο τοῦ Ἀναστασίου Γορδίου»
12:15 Μαρία Παναγιωτοπούλου, Προϊστ.Γ.Α.Κ. Ευρυτανίας με θέμα «Ειδήσεις της Ελλάδος: ένα «δελτίο ειδήσεων» για τους πρώτους μήνες του Αγώνα από το αρχείο ενός Καρπενησιώτη εμπόρου»
12.30 Λάμπρος Τσιβόλας, Δικηγόρος, με θέμα «Οροθεσία – διαμελισμός των Αγράφων το 1832». Θα ακολουθήσουν Ερωτήσεις ∙ Συζήτηση και η εκδήλωση θα κλείσει με ελαφρύ γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Α.Σαμαράκης» Μορφοβουνίου θα υπάρχουν τρεις (3) θεματικές εκθέσεις:

Α) Έκθεση της Χάρτας του Ρήγα σε ομοιοτυπικό αντίγραφο υψηλής πιστότητας.
Β) Έκθεση Μονόφυλλων του Αγώνα.
Γ) Έκθεση Αριστείων Αγωνιστών του 1821.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon