Πρόκειται για δασική έκταση στην οποία δημιουργήθηκαν βασικές υποδομές που εξυπηρετούν την περιήγηση, πεζοπορία και διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομίτη αποτελεί μέρος του δημοσίου δασικού συμπλέγματος Αγράφων και καλύπτει μια έκταση 5.688 στρεμμάτων. Στο Δάσος έχουν σημανθεί ειδικές διαδρομές πεζοπορίας, με σκοπό την παρατήρηση σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, ως τρόπου εκπαίδευσης και εναλλακτικής μορφής ψυχαγωγίας. Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 15χλμ. Έξι οικολογικά μονοπάτια έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Πανεπιστημιακό δάσος. Ένα από τα έξι οδηγεί στο Παρατηρητήριο με θαυμάσια θέα. Στο δάσος έχει γίνει αναλυτική καταγραφή της φύσης (ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000) και αποτελεί πηγή γνώσης για εκπαιδευτικά ιδρύματα και απλούς επισκέπτες.
Την κυρίαρχη δενδρώδη βλάστηση συνοδεύει και ποικιλία άλλων ειδών (σφένδαμοι, ορεινή φτέλια, σοβριές, ιπποκαστανιά, αγριοκεράσια, φλαμουριά κ.ά.), πολυάριθμοι θάμνοι καθώς και πλούσια ποώδης βλάστηση. Η πανίδα και ειδικότερα η ορνιθοπανίδα του εκπαιδευτικού δάσους είναι ιδιαίτερα πλούσια και ενδιαφέρουσα για μελέτη και παρατήρηση.
Η περιοχή του εκπαιδευτικού δάσους φιλοξενεί μια αξιόλογη ποιοτικά και ποσοτικά ορνιθοπανίδα. Ο συνολικός αριθμός ειδών που βρέθηκαν στην περιοχή (67 είδη) είναι αρκετά ικανοποιητικός. Χαρακτηριστικά είδη είναι ο σπίνος, ελατοπαπαδίτσα, κοκκινολαίμης, χρυσοβασιλίσκος, καρδερίνα κίσσα κ.ά. Σημαντικά και αξιοπρόσεκτα είδη θεωρούνται λόγω της σπανιότητάς τους ο λευκοτσικνιάς, το όρνιο, χρυσαετός και ο πετρίτης. Τα ασπόνδυλα του εδάφους εμφανίζονται με μεγάλη ποικιλία στην περιοχή με ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες των αρθροπόδων – κολεοπτέρων. Από τα σπονδυλωτά το ενδιαφέρoν εστιάζεται στα θηλαστικά και κυρίως στα σαρκοφάγα, με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους την αλεπού, το λύκο και την αρκούδα.