Ορειβατικό Καταφύγιο – Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων (Περιοχή “Καραμανώλη”)

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Αξιοθέατα Ορειβατικό Καταφύγιο – Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων (Περιοχή “Καραμανώλη”)
Print Friendly, PDF & Email

Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι (2152 μ.), στη Νότια Πίνδο στην περιοχή “Καραμανώλη” Νεράιδας, της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης Αγράφων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα του Νομού Καρδίτσας και σε υψόμετρο 1.536 μ., βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο που έχει υπέροχη θέα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ενώ η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων.

Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος), διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα.

Κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο υπάρχει μικρή χιονοδρομική πίστα, με συρόμενο αναβατήρα, σκούτερ χιονιού, ενοικιαζόμενα πέδιλα ,και δίπλα σ’ αυτό το καταφύγιο του Ορειβατικού – Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσα (Ο.Χ.Ο.Κ) με δυνατότητα φιλοξενίας 17 ατόμων.

Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από τη Νεράιδα.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση από την Καρδίτσα είναι δυνατή απο δύο κατευθύνσεις:

  1. Ακολουθώντας το δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα προς Καλύβια Πεζούλας
  2. Μέσω Καστανιάς και φράγματος Λίμνης Πλαστήρα.

Και οι δύο δρόμοι οδηγούν στον οικισμό Νεράιδα απο τον οποίο διανύοντας 6 χλμ. φτάνετε.

Σύντομο Ιστορικό

Το νέο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων δημιουργήθηκε το 2002, στην περιοχή Καραμανώλη (πάνω από τον συνοικισμό Νεράιδα) του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, σε υψόμετρο 1536 μέτρα.

Χτίσθηκε μέσω χρηματοδότησης του ΕΟΤ με ανάδοχο την εταιρία ΒΕΛΟΣ ΑΤΕ, την επιστασία της Νομαρχίας Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. σύμφωνα με την από 31/12/1999 μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση. Το έργο εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2 «Ορεινός, Οικολογικός, Πολιτιστικός και Θεραπευτικός τουρισμός» του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ, με τίτλο «Μονοπάτια – Ορειβατικά Καταφύγια περιοχής Αγράφων».

Το έργο περιλαμβάνει εκτός από το καταφύγιο ένα δίκτυο μονοπατιών (7), τα οποία ξεκινούν από το καταφύγιο και καλύπτουν όλη τη γύρω ορεινή περιοχή. Τα μονοπάτια σημάνθηκαν με διαφορετικού μεγέθους και πληροφοριών πινακίδες και εξοπλίσθηκαν με τραπεζοπάγκους, κιόσκια, παγκάκια και σε σημεία που χρειαζόταν έγινε διάνοιξη, καθαρισμός και πλακόστρωση.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από το καταφύγιο υπάρχει μία πίστα χιονοδρομιών με ένα μικρό lift και ένα μηχάνημα στρωσίματος του χιονιού, το οποίο ανήκει στην περιουσία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο το καταφύγιο, περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο ενταγμένων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Άγραφα» και κωδικό GR 1410002, χαρακτηρισμένη ως περιοχή ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon