Χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε 83 μικρούς Δήμους – Πρόταση του Δημάρχου κ. Δ. Τσιαντή

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε 83 μικρούς Δήμους – Πρόταση του Δημάρχου κ. Δ. Τσιαντή
Print Friendly, PDF & Email
22/06/2017

Δρομολογήθηκε η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Επιτροπής ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ, που αφορούσε στην χρηματοδότηση των ορεινών δήμων για την σύνταξη και ωρίμανση μελετών για την υλοποίηση έργων στους δήμους αυτούς. Το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων αυτών το πρότεινε και το υποστήριξε αρμοδίως το μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων κ. Τσιαντής Δημήτριος, Δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ήδη στις 14 Ιουνίου 2017 δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με το οποίο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιχορήγηση των ορεινών δήμων καθώς και των μικρών δήμων με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων. Η χρηματοδότηση θα γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και θα κυμαίνεται στο ποσό των 85.000,00 ε ανά δήμο και θα αφορά:

α) Για την εκπόνηση μελέτης ή μελετών.
β) Για την ωρίμανση του έργου, στο οποίο αφορά η μελέτη, που περιλαμβάνει την υποστήριξη όλων των επιμέρους διαδικασιών ωρίμανσης αυτού.

Η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής:

  • Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εκδίδει πρόσκληση προς τους δικαιούχους, για την κατάθεση προτάσεων για ένταξη μελέτης ή μελετών στο πρόγραμμα επιχορήγησης.
  • Ο δικαιούχος δήμος καταρτίζει και υποβάλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πρόταση για επιχορήγηση μελέτης ή μελετών με σκοπό την ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής ή έργων γενικού συμφέροντος, κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Δημοτικού του Συμβουλίου.
  • Οι υποβαλλόμενες προτάσεις θα αξιολογούνται από τεχνικό σύμβουλο του ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, που στο σχετικό ΦΕΚ προβλέπεται να είναι η ΕΕΤΑΑ ΑΕ.

Με την υλοποίηση της δράσης δίνεται μια σημαντική βοήθεια στους ορεινούς και μικρούς δήμους, για να αντιμετωπίσουν, τις ανάγκες τους με την τραγική υποστελέχωση των τεχνικών τους υπηρεσιών και όχι μόνο.

Ο Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα και Δ.Σ. Τ.Π.Δ. κ. Δ. Τσιαντής δήλωσε τα εξής:

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί ομόφωνα το Δ.Σ. του Τ.Π.Δ. και ο Πρόεδρος του κ. Βαρλαμίτης, υιοθέτησαν την πρόταση μου μετά από ενδελεχή επεξεργασία και προετοιμασία.

Αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και ειδικά για τους μικρότερους υποστελεχωμένους Δήμους, (βλέπε ορεινούς) η απόφαση του Τ.Π.Δ. κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική.

Η πρόταση αφορά ισόποσα 83 δήμους και το ποσό αγγίζει τα 7εκ. €.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon