📍 Εκδήλωση (20/08) με τίτλο «Μνήμες πολέμου – ρίζες Ειρήνης & Προόδου»

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις 📍 Εκδήλωση (20/08) με τίτλο «Μνήμες πολέμου – ρίζες Ειρήνης & Προόδου»
Print Friendly, PDF & Email
17/08/2023

Την Κυριακή (20/8/2023) στις 10 π.μ., ξεκινούν στο Μορφοβούνι οι εκδηλώσεις του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα «Μνήμες πολέμου – ρίζες Ειρήνης και Προόδου». Είναι αφιερωμένες στα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ την Γερμανική Πρεσβεία η κ. Σίβυλλα Μπέντικ, Γενική Πρόξενος. Αναμένεται να παραστούν οι βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, κ.α. επίσημοι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση ξεκινά μετά τη Θεία λειτουργία στις 10.15 π.μ. στην πλατεία του χωριού, με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων. Ακολουθεί προσκλητήριο νεκρών ολοκαυτώματος 1943 από όλα τα χωριά της Λίμνης και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης», ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος καλωσορίζει επισήμους και κοινό, ενώ ακολουθούν χαιρετισμοί από επισήμους.

Στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. Ηλ. Νασιάκος, ο οποίος θα καταθέσει την βιωματική εμπειρία του ολοκαυτώματος του Βουνεσίου από το 1943. Επόμενος ομιλητής είναι ο συγγραφέας κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, με θέμα «Ιστορία: θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου». Στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. Nicolo Duradi, Γραμματέας του Εθνικού Συνδέσμου Αντιστασιακών Ιταλίας, με θέμα «H επικαιρότητα του μηνύματος της Αντίστασης για την οικοδόμηση της Ευρώπης του Σήμερα και του Αύριο». Μετά θα παρουσιαστεί Ποιητικό Αναλόγιο από την Θεατρική Ομάδα «ΟΜ» Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με επιλογές ποιημάτων με θέμα την Ειρήνη και την Ελευθερία.

Στη συνέχεια θα γίνει απονομή αναμνηστικών από τον δήμαρχο, στον κ. Αντ. Μαζωνάκη, πρόεδρο της εταιρίας «Γερανολιμενική ΑΕ», χορηγό του πρώτου γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Γερμανός Γλύπτης κ. Rainer Fest. Επίσης τιμητική πλακέτα θα απονεμηθεί στην οικογένεια του αειμνήστου Γιάννη Τρούκη, για έργο που δώρησε στο Δήμο, ειδικά για την περίσταση.

Αμέσως μετά θα γίνουν τα Εγκαίνια Έκθεσης Ιστορικής Φωτογραφίας 1943 -1944, με σπάνιο και αδημοσίευτο μέχρι πρότινος υλικό, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά.

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τα αποκαλυπτήρια μνημείου Συμφιλίωσης, στην είσοδο του Μορφοβουνίου και αποκαλυπτήρια δύο γλυπτών, έργα των Rainer Fest και Γιάννη Τρούκη, στη θέση «Στεφάνι» στην είσοδο του Μορφοβουνίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «χωρο-χρόνου άγραφον». Επίσης θα αποδοθεί χώρος μνήμης για τον Παντελή Σαμπαλιώτη, διεθνή καλλιτέχνη, ο οποίος σχεδίασε μαζί με τον Π. Νάνο, το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το 1999.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, αναφέρει:

«Ογδόντα χρόνια μετά το κάψιμο των χωριών από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, διασώζουμε την ιστορική μνήμη και τιμάμε τους νεκρούς γεννήτορές μας. Μέσα από την Τέχνη στέλνουμε μήνυμα Ειρήνης και Συμφιλίωσης. Σηματοδοτούμε την έναρξη μιας νέας εποχής δημιουργίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, μετατρέπουμε την ιστορική μνήμη σε θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου. Παράλληλα δημιουργούμε ένα διεθνές τοπόσημο με επίκεντρο την Σύγχρονη Τέχνη. Στόχος μας, η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της λίμνης Πλαστήρα και η δυναμική έξοδος αυτής στη διεθνή αγορά, ως ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς, σε συνδυασμό με έργα Τέχνης υψηλής αισθητικής αξίας».

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon