Ενημέρωση για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της θεομηνίας

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Ενημέρωση για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της θεομηνίας
Print Friendly, PDF & Email
06/10/2020

Στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (29/9) σύσκεψη με την παρουσία των κ.κ. Δημάρχων Αργιθέας Α. Στεργίου, Μουζακίου Θ. Στάθη, Παλαμά Γ.Σακελλαρίου, Σοφάδων Θ. Σκάρλου , Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνο, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραγιάννη , του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Κ. Ζυγογιάννη ως και του Οικονομικού Επόπτη κ. Κ. Λαμπρόπουλου.
Οι παραπάνω ενημερώθηκαν από τη Γεν. Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κα Μαρία Κλεάνθη, για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε το Νομό.

Συγκεκριμένα:

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών Α΄κατοικίας δικαιούνται:
– 600 ευρώ από το Δήμο στον οποίο ανήκει η κατοικία που επλήγη, για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών τους (Υπουργείο Εσωτερικών)
– 6.000 ευρώ για την καταστροφή της οικοσκευής από τον Δήμο στον οποίο ανήκει η κατοικία που επλήγη (Υπουργείο Εσωτερικών)
– 5.000 ευρώ με ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν μέσω gov.gr (θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα) (Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών).
Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δικαιούνται:
– 8.000 ευρώ με ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν μέσω gov.gr (θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα). (Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών)
– Από 30% έως 70% αποζημίωση επί των ζημιών που θα δηλώσουν (π.χ. καταστροφή εμπορευμάτων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού κλπ) (Υπουργείο Οικονομικών)

Στη συνέχεια και μετά την οριοθέτηση της περιοχής που επλήγη , θα εκδοθεί ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) η οποία θα αφορά στην επισκευή ή ανακατασκευή των πληγεισών κατοικιών. Οι πληττόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να προχωρούν στις απαραίτητες επεμβάσεις στα κτίριά τους , χωρίς έκδοση περαιτέρω οικοδομικής άδειας.

Η ΚΥΑ θα αφορά και σε αποζημιώσεις σε ζημιές σε λεβητοστάσια και ασανσέρ οικοδομών, για την αποκατάσταση των οποίων θα δίνεται σχετική επιδότηση. ( Για όλα τα παραπάνω θα ακολουθήσουν περαιτέρω διευκρινιστικές ανακοινώσεις).

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon