Ετήσια Γενική Συνέλευση Δικτύου Πόλεων με Λίμνες (Λίμνη Πλαστήρα 7, 8-11-2015)

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Ετήσια Γενική Συνέλευση Δικτύου Πόλεων με Λίμνες (Λίμνη Πλαστήρα 7, 8-11-2015)
Print Friendly, PDF & Email
14/11/2015

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στη Λίμνη Πλαστήρα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 7-8 Νοεμβρίου 2015 στα Καλύβια Φυλακτής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, η ετήσια γενική συνέλευση του “Δικτύου Πόλεων με Λίμνες”.

Στο συνεδριακό κέντρο του KAZARMA Lake Resort and Spa, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των 15 μελών του Δικτύου (από την Ελλάδα οι Δήμοι Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων, και από την Κύπρο ο Δήμος Λάρνακας και Παραλιμνίου, καθώς και οι Κοινότητες Άλασσας και Βορόκληνης) και καλωσόρισαν τις αντιπροσωπείες των 16 νέων μελών (Δήμοι Αιγιάλειας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Βέροιας, Βόλβης, Δομοκού, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Ιωαννίνων, Καρπενησίου, Νικολάου Σκουφά, Παρανεστίου, Σερβίων – Βελβεντού και Χερσονήσου Κρήτης).

Μετά από την παραπάνω διεύρυνση, στο Δίκτυο συμμετέχουν 31 Δήμοι από 10 Περιφέρειες και 18 Νομούς της Ελλάδας και 4 Δήμοι και Κοινότητες από την Κύπρο, και τα μέλη του, σε σύγκριση με την προηγούμενη συνέλευση, αυξήθηκαν πάνω από 100%.

Η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου και Δημάρχου Δωρίδος κ. Γιώργου Καπεντζώνη και του οικοδεσπότη Δημάρχου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρη Τσιαντή. Συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ. Βασιλείου Μπέλλη, Γενικού Διευθυντή της “Αναπτυξιακής Καρδίτσας Α.Ε.” με θέμα Η αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών. Η εμπειρία της Λίμνης Πλαστήρα, ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε το ζήτημα της αξιοποίησης των τεχνητών λιμνών και ανέλυσε τα συμπεράσματα από την εμπειρία της αξιοποίησης της Λίμνης Πλαστήρα.

Ο κ. Δημήτριος Μπακόλας Δρ. Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, Διαχειριστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρόεδρος της EUROPEAN PROFILES παρουσίασε την εμπειρία έργων σε 60 χώρες και τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων Ο.Τ.Α.

Ακολούθησε η Θεματική Ενότητα που αφορούσε τα Διοικητικά – Οικονομικά του δικτύου.

  • Αποδοχή αιτήσεων εισαγωγής νέων μελών.
  • Τροποποιήσεις Καταστατικού.
  • Έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας.
  • Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015.

Τη δεύτερη ημέρα οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τον Γενικό Πρόξενο του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα κ.Olim Kasimov.

Αναφέρθηκε στην τραγωδία ερημοποίησης της περίφημης λίμνης Αράλης λόγω υπεράντλησης των υδάτων της, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο και προβληματισμό για πιθανά ανάλογα φαινόμενα στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια διαβάστηκε η εισήγηση του Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov που λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, με θέμα Λίμνη Οδυσσού. Προβλήματα και προοπτικές. Ακολούθησε ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λάρνακας κ. Ελευθέριος Εμπεδοκλής που ανέλυσε τον τρόπο αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τις λίμνες εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια τα νέα μέλη παρουσίασαν τις λίμνες των περιοχών τους και ανέλυσαν τα προβλήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής καθώς και τις αισιόδοξες προοπτικές που ανοίγονται από τη δράση του Δικτύου.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία της συνεργάτιδας του Δικτύου Γενικής Διευθύντριας της EUROPEAN PROFILES, Δρ. Πολιτικού Μηχανικού και Μηχανικού Περιβάλλοντος κ. Έλενας< Μουρελάτου η οποία παρουσίασε τη Βάση Δεδομένων – Μητρώο Λιμνών Ελλάδας Δικτύου, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τις λίμνες των μελών του Δικτύου και ειδικότερα στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις Συμμετοχής του Δικτύου στα προγράμματα (BalkanMed και Europe for citizens)“.

Επίσης αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου και έδωσε διευκρινίσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν.

Όλες οι εισηγήσεις απέσπασαν θετικά σχόλια, συνοδευόμενες από διαλογική συζήτηση και κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων. Το κλείσιμο της συνέλευσης έγινε μέσα σε κλίμα απόλυτης ικανοποίησης για την επιτυχή εκτέλεση των εργασιών της.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon