Κοινωνική Διαβούλευση για την Ανάπτυξη του Νεοχωρίου

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Κοινωνική Διαβούλευση για την Ανάπτυξη του Νεοχωρίου
Print Friendly, PDF & Email
18/08/2022
Λαϊκή συνέλευση στο Νεοχώρι με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Σχεδιάζεται μεγάλο πολυθεματικό πάρκο με κεντρική πλατεία

Λαϊκή συνέλευση στο Νεοχώρι πραγματοποιήθηκε (17/8/2022) με πρωτοβουλία του δημάρχου λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου. Ο δήμαρχος παρουσίασε σημαντικά θέματα για την Ανάπτυξη του Νεοχωρίου, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων, αλλά και τη δημιουργία πολυθεματικού πάρκου – κεντρική πλατεία στο Νεοχώρι. Ειδικά για το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν έλυσε το πρόβλημα της έλλειψης κεντρικής πλατείας του Νεοχωρίου. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της λίμνης… στερείται κεντρικής πλατείας!

Πριν την συζήτηση των θεμάτων ο δήμαρχος κ. Νάνος με τον αντιδήμαρχο κ. Τσιαμαντά παρουσίασαν στοιχεία για την προβληματικότητα του δικτύου ύδρευσης, τις ποταμίσιες πέτρες που προκάλεσαν το «έμφραγμα» στο δίκτυο ύδρευσης του Νεοχωρίου, αλλά και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα με την ύδρευση στο Νεοχώρι. Επίσης η αντιδήμαρχος κ. Βάσω Ξηροφώτου μίλησε για τα έργα που έγιναν στο Νεοχώρι και ειδικότερα τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στη συνέλευση συμμετείχαν και έλαβαν το λόγο οι πρώην δήμαρχοι κ. Φώτης Παπαντώνης, ο κ. Δημήτρης Τσιαντής και πολλοί δημότες.

Ο δήμαρχος κ. Νάνος ανέφερε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τις επιλογές και ειδικά για τις λαϊκές συνελεύσεις που καθιερώθηκαν επί θητεία του. Ο δήμαρχος παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με την αλλαγή των χρήσεων γης μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία είναι σε εξέλιξη, αλλά και το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων.

Ακολούθως η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου κ. Θέη Κανδήλα, (Χωροτάκτης – πολεοδόμος μηχανικός και μελετήτρια) παρουσίασε τα σημεία που περιλαμβάνει το Πολυθεματικό Πάρκο Νεοχωρίου, με πρώτη την κεντρική πλατεία στη θέση «Οβορός».


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Το Νεοχώρι, αν και ιστορικό κεφαλοχώρι της λίμνης Πλαστήρα, είναι από τα ελάχιστα χωριά που δεν έχει πλατεία. Η δημοτική αρχή εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης και ανάπτυξης θεματικών ενοτήτων, έτσι ώστε το Νεοχώρι να αποκτήσει την υποδομή εκείνη που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, αλλά θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση του χωριού ως τουριστικού προορισμού.

Για το σκοπό αυτό μελετάται η δημιουργία κεντρικής πλατείας, αλλά και άλλων σημείων αναφοράς για τα παιδιά και τη Νεολαία, τα οποία στοιχειοθετούν ένα ανοιχτό Πολυθεματικό Πάρκο για όλες τις ηλικίες και τις δράσεις.

Η προτεινόμενη χωροθέτηση είναι η θέση «Οβορός», η οποία συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς είναι στο κέντρο του χωριού, διαθέτει εύκολη πρόσβαση από παντού, γετνειάζει με την κεντρική εκκλησία «Ζωοδόχου Πηγής», το κοινοτικό γραφείο, ενώ διαθέτει σημαντικούς χώρους (10 στρεμμάτων) για την ανάπτυξη της κεντρικής πλατείας και άλλων υποδομών.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων, στη δημιουργία νέων αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, σε αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και ενοποίηση χώρων. Αναλυτικά το Πολυθεματικό Πάρκο Νεοχωρίου περιλαμβάνει:


1) Δημιουργία κεντρικής πλατείας

2) Κατασκευή και λειτουργία αναψυκτηρίου

3) Κατασκευή παιδικής χαράς, η δεύτερη στην κοινότητα

4) Δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου 5χ5,

5) Δημιουργία γηπέδου μπάσκετ

6) Τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής.

7) Στέκι Νεολαίας στην παλαιά παιδική χαρά, με ποδοσφαιράκια, πιγκ-πογκ και επιτραπέζια παιχνίδια.

Υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις μεσαίας κλίμακας

9) Υπαίθρια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη ελεύθερης πρόσβασης

10) Χώρο στάθμευσης με 60 θέσεις στον περιβάλλονται χώρο του μνημείου πνιγέντων

11) Χάραξη νέου δρόμου στο πλαϊ της εκκλησίας Αγ. Σεραφείμ μέχρι το ρέμα

12) Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του νεόδμητου Ι.Ναού Αγίου Σεραφείμ.

13) Δημιουργία υπαίθριου θεάτρου πλέον των 1.000 θέσεων, στη θέση «νταμάρι», θέση με εκπληκτική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα, για φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, προβολή ταινιών, κ.α.

14) Δημιουργία πάρκου Αυτονομίας των Αγράφων (Συνθήκης Ταμασίου)

15) Αισθητική ανάπλαση και ένταξη των χώρων της κεντρικής εκκλησίας (Ζωοδόχου πηγής, κοινοτικού γραφείου)

16) Αισθητική ανάπλαση του χώρου – ανάδειξη του Μνημείου Πνιγέντων, πλακόστρωση του μονοπατιού σύνδεσης με την κεντρική πλατεία.

17) Πεζοδρόμηση του υφιστάμενου δρόμου με τον χαρακτηρισμό ήπιας κυκλοφορίας

18) Παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλακοστρώσεις, επενδύσεις τοιχίων για την ανάδειξη τους, ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού με την τοποθέτηση καθιστικών, ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού, κ.α.

19) Τέλος, η μελέτη προτείνει διάσπαρτα σημεία για δημιουργία θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.

20) Ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις δέντρων, θάμνων και λουλουδιών όπως θα προκύψουν από ειδική φυτοτεχνική μελέτη μετά την ολοκλήρωση της χωροθέτησης.


Αναλυτικά το σχέδιο και οι παρεμβάσεις συνοψίζονται στην εξής εικόνα:


Ο δήμαρχος αποδέχθηκε πρόταση των δημοτών να γίνει αναλυτική συζήτηση μόνο για το Πολυθεματικό Πάρκο, χωρίς να αναλώνεται χρόνος για πολιτικές αντιπαραθέσεις και άλλες σκοπιμότητες και κάλεσε τους Νεοχωρίτες να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις. «Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί την πλατεία του Νοεχωρίου και το Πολυθεματικό Πάρκο του Μέλλοντος, το οποίο θα δώσει προστιθέμενη αξία στην κοινότητα, αλλά και την Λίμνη Πλαστήρα γενικότερα».

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon