Με συμβολικό αφιέρωμα στη Σημαία η έναρξη εκδηλώσεων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Με συμβολικό αφιέρωμα στη Σημαία η έναρξη εκδηλώσεων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Print Friendly, PDF & Email
08/05/2021

Η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία του κόσμου με αερόστατο πάνω από τη λίμνη

Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων την Κυριακή του Θωμά, (9/5/2021) για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με συμβολικό αφιέρωμα στη Σημαία. Η έναρξη των εκδηλώσεων γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα Άγραφα, στις 10 Μαΐου 1821, από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή και τελεί υπό την Αιγίδα της «Επιτροπής 2021»

Η πρώτη εκδήλωση αφορά μία προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, την οποία είχε ο πρώτος γνωστός κλέφτης των Αγράφων, το Μικρό Χορμόπουλου, περί τα 1650 και για τον εντοπισμό της εργάστηκε επίπονα η Επιτροπή Ιστορίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί με δοξολογία στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Μορφοβουνίου. Στις 10.15. π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων. Ακολουθούν χαιρετισμοί από υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και άλλους επισήμους και ομιλία του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων,  θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Θα ακολουθήσει πομπή με επικεφαλής την προ- επαναστατική σημαία των Αγράφων μέχρι την ιστορική τοποθεσία  «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, όπου ο Καραϊσκάκης είχε μόνιμο καραούλι, για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Οθωμανών στο Φανάρι. Η σημαία είχε συμβολική εγκατάσταση του πρώτου έργου στο υπό δημιουργία πάρκου ιστορικής μνήμης, το οποίο θα λειτουργήσει ως Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την επωνυμία «Χωροχρόνου Άγραφον». Ήδη το έργο έχει εγκριθεί από την «Επιτροπή 2021» και εκκρεμεί η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά την ύψωση της μεγαλύτερης Ελληνικής σημαίας στον κόσμο, μεγέθους 1.500 m2,επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, με φόντο τα κεντρικά θεσσαλικά Άγραφα. Η ανύψωση του αερόστατου με τη σημαία θα γίνει στις  7 μ.μ. από το γήπεδο της Πεζούλας, με σκοπό να αναδειχθεί η μεγαλοσύνη της καρδιάς και της ψυχής του Έλληνα  και της αγάπης του για την Πατρίδα.  Πρόκειται για εντυπωσιακό γεγονός, το οποίο δημιουργεί νέο «ρεκόρ Γκίνες».

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Εμπορικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, με χορηγούς την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και τις επιχειρήσεις Μεταλλικά Νερά «Θεόνη» και «ΑΛΟΥΜΙΛ».

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθούν το βράδυ στις 8 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου, όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων της Λίμνης Πλαστήρα. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο το έτος και έχουν προγραμματιστεί μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, εκδόσεις, διημερίδα, κ.α.

Λόγω κορονοϊού, οι εκδηλώσεις δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, ενώ η είσοδος στο γήπεδο της Πεζούλας θα είναι μόνο για επισήμους και δημοσιογράφους. Όλοι θα πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις αποστάσεις, που ισχύουν για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Επειδή το αερόστατο και η σημαία θα είναι ορατή από πολλά σημεία της λίμνης, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε το σπάνιο θέαμα, χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός.

Η έναρξη των εκδηλώσεων και ειδικότερα η ύψωση της γιγάντιας σημαίας με αερόστατο έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από Έλληνες του Εξωτερικού. Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, θα μεταδώσει απ’ ευθείας μέσω του Facebook (https://www.facebook.com/dlplastira) και της ιστοσελίδας του Δήμου τις εκδηλώσεις και θα αναμεταδίδονται από εκατοντάδες ιστολόγια.

Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος σε σχετική δήλωση αναφέρει: «Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ξεκινά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με το πιο ακριβό σύμβολο των Ελλήνων: τη σημαία. Τιμάμε τους Εθνικούς Αγώνες, τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για να έχουμε σήμερα εμείς ελεύθερη Πατρίδα, εθνική υπόσταση, ταυτότητα και αξιοπρέπεια. Διακόσια (200) χρόνια μετά την ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στα Άγραφα από τον Κώστα Βελή, τιμάμε επώνυμους κι ανώνυμους κλεφταρματωλούς, αλλά και τους Αγραφιώτες προγόνους μας  που πάλεψαν κόντρα στη λογική και έκαμαν το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος στάση ζωής. Ταυτόχρονα όμως το ιωβηλαίο των 200 χρόνων, είναι αφορμή και ευκαιρία για αναστοχασμό. Προπαντός οφείλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, αλλά εμείς τι κάνουμε; Η απάντηση είναι ότι οφείλουμε να κάνουμε τη δική μας ειρηνική επανάσταση. Με την ευφυΐα του Έλληνα που έρχεται από τα χρόνια του Οδυσσέα, με τη σωφροσύνη του Καποδίστρια, το σθένος και τη διορατικότητα του Καραϊσκάκη, αλλά και την ορμήνια του Μακρυγιάννη για το πέρασμα από το ασθενικό ΕΓΩ στη ρώμη και το θαύμα του ΕΜΕΙΣ. Με αυτούς τους όρους δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε! Προπαντός την νέο-οθωμανική αλαζονεία, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Με ανεκτίμητο κεφάλαιο την Εθνική Ομοψυχία, να δώσουμε τις δικές μας μάχες για την Εθνική Αξιοπρέπεια, την Ειρήνη και την Πρόοδο, την Οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη»

ΥΓ1: Video και εικόνες του Δήμου είναι ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να μεταδοθούν και χωρίς όρους από τηλεοπτικά και άλλα ΜΜΕ.  (https://www.facebook.com/dlplastira)

ΥΓ2: ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ https://www.youtube.com/watch?v=oy4hJ-KnHlY

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon