Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα τιμά τον ήρωα Μπαλταδώρο

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα τιμά τον ήρωα Μπαλταδώρο
Print Friendly, PDF & Email
08/04/2021

Το χρέος προς τον σύγχρονο ήρωα Γιώργο Μπαλταδώρο, που έπεσε για την υπεράσπιση της Πατρίδας, εκπληρώνει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα.

Μετά την επιτυχή τοποθέτηση του Mirage F1, ανεγέρθηκε και το μνημείο με τη μορφή του ιπτάμενου σμηναγού, ο οποίος έπεσε με το αεροσκάφος του, πριν τρία χρόνια σε διατεταγμένη αποστολή. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη.

Η γενέθλια γη, αποδίδει συμβολικά τον οφειλόμενο σεβασμό στον ήρωα. Συναισθάνεται τον άφατο πόνο της οικογένειάς του και συμμετέχει στο κήδος.

Η απώλεια του Γιώργου συγκλόνισε όλους τους Έλληνες, διότι χάθηκε ένας αετός που αγρυπνούσε επάνω από το Αιγαίο, υπερασπιζόμενος τα ιδανικά της Πατρίδας και την εθνική μας ακεραιότητα.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δωρεά του αεροσκάφους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Αρχηγό ΓΕΑ κ. Γιώργο Μπλιούμη, για την έγκαιρη ολοκλήρωση και τοποθέτηση του αεροσκάφους.

Επίσης ευχαριστούμε όλους όσοι εργάστηκαν για το σκοπό αυτό, από την 113 Πτέρυγα Μάχης, την 206 ΠΑΥ, τη βάση στην Τανάγρα, όλους τους τεχνικούς που έφεραν εις πέρας την επιχείρηση τοποθέτησης του αεροσκάφους, με συντονιστή τον κ. Θ. Κωτσίδη.

Γνωρίζουμε ότι τους δυσκολέψαμε πολύ με την επιλογή μας να τοποθετηθεί το αεροσκάφος στον αέρα και με διπλή κλίση, αντί του αρχικού σχεδιασμού για τοποθέτηση στο έδαφος. Εκτιμούμε ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους, διότι η θέση αυτή εναρμονίζεται με τον χαρακτήρα και το δυναμισμό του Γιώργου.

Ευχαριστούμε τον εικαστικό σύμβουλο του Δήμου ακαδημαϊκό Θόδωρο Παπαγιάννη, καθώς και τον ζωγράφο Θανάση Άγγελο για την συμβολή στην επιλογή. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον γλύπτη κ. Γιάννη Μπάρδη, ο οποίος φιλοτέχνησε το μνημείο με τη μορφή του Γιώργου Μπαλταδώρου και τον γλύπτη κ. Γιώργο Παλαμάρη, ο οποίος επιμελήθηκε τα μάρμαρα.

Ευχαριστούμε τους μηχανικούς του Δήμου και του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου Καρδίτσας, για την άψογη συνεργασία για το τελικό αποτέλεσμα.

Ξεχωριστά ευχαριστούμε την εταιρία «ΑΤΕ Μυλωνάς», διότι εθελοντικά πρόσφερε την στατική μελέτη των βάσεων και κατασκεύασε δωρεάν τις βάσεις, ιδιαίτερα του αεροσκάφους, ένα έργο ειδικών απαιτήσεων.

Mirage και μνημείο τοποθετήθηκαν με δαπάνη του Δήμου Πλαστήρα στην πλατεία Γεωργίου Μπαλταδώρου, όπως έχει πρόσφατα ονομαστεί ο χώρος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες ανακατασκευής της πλατείας και του περιβάλλοντος χώρου.

Νοιώθουμε συγκίνηση διότι ολοκληρώθηκε ένα σπουδαίο έργο με ιδιαίτερη συμβολική αξία, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ο Κορωνοϊός και «Ιανός» μας έφεραν.

Λόγω της υγειονομικής πραγματικότητας (Covid 19) δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για τον αδικοχαμένο μας πιλότο, οι οποίες μετατίθενται για τον Αύγουστο.

Τέλος, με εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Νάνου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα σε πρόσφατη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα:

Α) Την δημιουργία πλατείας στην είσοδο του Μορφοβουνίου και την ονοματοδοσία αυτής ως «Πλατεία αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπαλταδώρου»
Β) Την έκδοση βιβλίου στη μνήμη του, με αφορμή τα τρία χρόνια από το θάνατό του.
Γ) την αφιέρωση χώρου στο Μουσείο Πλαστήρα, για να φιλοξενηθούν προσωπικά και άλλα αντικείμενα του ήρωα.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ,
ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ! ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon