Ο ζωγράφος Δημήτρης Γιολδάσης γεννήθηκε το 1897 στο Μορφοβούνι, από φτωχική οικογένεια. Πέρασε όλα τα παιδικά του χρονιά εργαζόμενος σε καπνομάγαζα. Βαθύς μελετητής της ανθρώπινης ύπαρξης και της τέχνης, ανήκει στη γενιά του μεσοπολέμου, η οποία έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη Νεοελληνική Ιστορία της Τέχνης.
Η θεσσαλική γη που τον γέννησε, στάθηκε από τα πρώτα του έργα η πηγή της έμπνευσής του. Οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από την αυθόρμητη κίνηση, τη λιτότητα και την αυστηρότητα των πλακάτων χρωμάτων, αλλά και την ατμόσφαιρα του θεσσαλικού κάμπου. Το τοπίο ήταν ένα θέμα που τον απασχόλησε πάρα πολύ. Έτσι δημιούργησε μια σειρά έργων από τοπία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά κυρίως του θεσσαλικού χώρου. Δεν υιοθέτησε στοιχεία από ρεύματα, αλλά δημιούργησε μια δική του προσωπική γλώσσα, που έβγαινε μέσα από την αγάπη του για τον τόπο του. Η προσωπογραφία είναι επίσης ένα θέμα το οποίο διαπραγματεύτηκε σε πολλούς πίνακές του.
Ο Δημήτρης Γιολδάσης υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα, που στήριξε τα δικαιώματα των αδυνάτων, την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση στην Κατοχή και υπεράσπισε με πάθος τις ιδέες του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ως καλλιτέχνης άφησε ένα έργο βαθύτατα ελληνικό, το οποίο έφερε την προσωπική του σφραγίδα. Το χρώμα υπήρξε σε όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ένα πρωταρχικό μέσο έκφρασης, ενώ η αγάπη του για τον τόπο του και τους ανθρώπους, τον οδήγησε στην παραγωγή ενός έργου μοναδικού, το οποίο τον τοποθετεί επάξια δίπλα στους καλλιτέχνες της Γενιάς του στην Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης.
Πέθανε το 1993 σε μεγάλη ηλικία, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο ιστορικό και καλλιτεχνικό έργο, καταγράφοντας με τη τέχνη του έναν τόπο, που άλλαξε με γρήγορους ρυθμούς χάνοντας την ομορφιά του.