Συνάντηση στο Μουζάκι των Δήμαρχων της Δυτικής Θεσσαλίας για την ανάδειξη των περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Συνάντηση στο Μουζάκι των Δήμαρχων της Δυτικής Θεσσαλίας για την ανάδειξη των περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας
Print Friendly, PDF & Email
15/02/2017

Ευρεία συνάντηση – σύσκεψη είχαν 7 Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλίας στο δημαρχείο Μουζακίου με θέμα τη συνεργασία τους για την ανάδειξη των περιοχών Υψηλής Φυσικής Αξίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός, Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντής, Καλαμπάκας κ. Σινάνης, Φαρκαδόνας κ. Μεριβάκης, Πύλης κ. Μαράβας, Αργιθέας κ. Τσιβόλας, Σοφάδων κ. Σκάρλος, καθώς και στελέχη των παραπάνω δήμων, όπως επίσης και στελέχη αναπτυξιακών εταιριών καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Χωροταξίας του Πολυτεχνείου της Θεσσαλίας κ. Γούσιος με τους συνεργάτες του.

Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται μια μεγάλη κινητοποίηση γύρω από τις περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας. Η έννοια Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) εμφανίστηκε το 1993 και έκτοτε όχι μόνο εμπλουτίζεται συνεχώς αλλά και ενσωματώνεται στην ΚΑΠ προσδιορίζοντας τη σχέση των αγροτικών παραγωγικών συστημάτων ΥΦΑ με τις περιοχές ΥΦΑ. Σ αυτό το πλαίσιο, αναμένεται από την επόμενη προγραμματική περίοδο, να υπάρξει πιο οργανωμένη ενίσχυση αυτών των παραγωγικών συστημάτων λόγω της συμβολής τους στην προστασία και διατήρηση των περιοχών ΥΦΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος και της τοπικής αυτοδιοίκησης για δύο λόγους: α) τα παραγωγικά συστήματα ΥΦΑ χρησιμοποιούν και διαχειρίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις εκτάσεις και τα κοινά αγαθά στο εσωτερικό ενός Δήμου (βοσκοτόπους, νερό, φυσική και ποιοτική κληρονομιά, αγροτικούς δρόμους κτλ) και β) μια σημαντική βοήθεια θα προβλέπεται για έμμεση στήριξη αυτών των παραγωγικών συστημάτων μέσω της δημιουργίας νέων μορφών συνεργασίας, καινοτομίας, προϊόντων και της αναζήτησης ειδικών αγορών.

Με βάση αυτή την προοπτική το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρότεινε τη δημιουργία μιας πιλοτικής πρωτοβουλίας στη δυτική Θεσσαλία με επίκεντρο τις ορεινές κοινότητες. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διερευνηθούν: η κατάσταση των παραγωγικών συστημάτων ΥΦΑ, οι ανάγκες τους, οι απαραίτητες παρεμβάσεις στήριξής τους και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος ολοκληρωμένης δράσης στο σύνολο της ορεινής περιοχής (Πίνδος, Χάσια κτλ). Αυτή η ίδια πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά και καινοτομικά στην προετοιμασία της διαμόρφωσης των πολιτικών στο επίπεδο των Δήμων, της Περιφέρειας, της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να προετοιμασθούμε ώστε να προηγηθούμε των όποιων αποφάσεων ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε. και να ετοιμασθούμε από τώρα για την υιοθέτηση και την εφαρμογή μέτρων και δράσεων που θα λάβει η νέα ΚΑΠ.

Το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου έχει εντάξει την παραπάνω δράση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020. Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλά και με φορείς και ειδικούς από άλλες 10 χώρες βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας του πλαισίου παρεμβάσεων στην περιοχή. Από τον προσεχή Μάρτιο θα εγκατασταθούν σε χωριά της περιοχής 3 ερευνητές από την παγκοσμίου φήμης σχολή AGRO-PARIS-TECH του Παρισιού για να συμβάλλουν στην αξιολόγηση της κατάστασης στην ορεινή Πίνδο. Προετοιμάζεται επίσης μια σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων και δράσεων για την ένταξη των παραγωγών και φορέων στο πρόγραμμα.

Ο συντονισμός της όλης πρωτοβουλίας στοχεύει στην προετοιμασία της περιοχής για την ενεργή συμμετοχή της στη συζήτηση για την νέα ΚΑΠ η οποία θα ανοίξει στο άμεσο μέλλον αλλά και για την αξιοποίηση της τρέχουσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (προγράμματα και δράσεις τύπου ΠΑΑ, Leader, ΕΚΤ, κτλ).

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon