Συνέδριο στο Μοροφοβούvι για το δημοτικό τραγούδι

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Συνέδριο στο Μοροφοβούvι για το δημοτικό τραγούδι
Print Friendly, PDF & Email
24/05/2018

Ο έρωτας συναντά το… δημοτικό τραγούδι σε συνέδριο στο Μορφοβούνι
Σπουδαίοι εισηγητές το τριήμερο 1,2 και 3 Ιουνίου στη Λίμνη Πλαστήρα.

Σπουδαίοι εισηγητές και προσκεκλημένοι θα συμμετέχουν στο συνέδριο με θέμα «Ο Έρωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1,2 και 3 Ιουνίου στο Μορφοβούνι.
Το συνέδριο που είναι αφιερωμένο στον Claude Fauriel (1772–1844) αλλά και στον Μορφοβουνιώτη σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Καρδίτσας, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στο πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Μορφοβούνι, ένα χωριό με σπουδαία παράδοση στο δημοτικό τραγούδι.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουνίου, το απόγευμα και η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Claude Fauriel και την προσφορά του στην Ελλάδα, στα Γράμματα και τη συμβολή του στον Αγώνα του 1821.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημ. Τσιαντής, η Διευθύντρια των ΓΑΚ Καρδίτσας κ. Ελπινίκη Αγγελίνα και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα πολιτισμού του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Αργύρης, αναφέρθηκαν στους στόχους του συνεδρίου και την αξία του τόσο για την ιστορική καταγραφή όσο και για την προβολή της περιοχής.
Ειδικότερα ο κ. Τσιαντής αφού εξήρε τη συνεργασία με τα ΓΑΚ και προσωπικά με την κ. Αγγελίνα, υπογράμμισε ότι για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα η επένδυση στον πολιτισμό και την παράδοση είναι από τις ευγενέστερες και σημαντικότερες πολιτικές παρεμβάσεις. “Επιθυμούμε να παράγουμε και να διοργανώνουμε εκδηλώσεις στοχευμένες ώστε να καταστήσουμε το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα επίκεντρο ενδιαφέροντος και ερευνών για το δημοτικό τραγούδι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα.
Το Συνέδριο, όπως τόνισε από την πλευρά της η κ. Αγγελίνα, θα εστιάσει στη σχέση και τη θέση του έρωτα στο Δημοτικό Τραγούδι. “Είναι ένα πεδίο, στο οποίο καταγράφονται τα αισθητικά πρότυπα για τη γυναίκα και τον άνδρα. Την ίδια στιγμή, ο έρωτας αναδεικνύεται σε μορφή εκδήλωσης παθών, συγκρούσεων και αντιμετώπισης της πολιτισμικής και εθνοτικής ετερότητας” υπογράμμισε η κ. Αγγελίνα.
Τέλος ο κ. Αργύρης τόνισε ότι το συνέδριο έχει τεράστια αξία για τον δήμο καθώς η περιοχή θα τύχει μεγάλης προβολής και θα διαφημιστεί σε όλη την Ελλάδα.

Στόχοι και εισηγητές
Το συνέδριο εχει μεγάλη επιστημονική αξία. Τα πρακτικά του θα εκδοθούν και θα είναι διαθέσιμα προς μελέτη από κάθε ενδιαφερόμενο.
Στόχοι του Συνεδρίου είναι:
1. Να αναδειχθεί και αναλυθεί η έννοια του Έρωτα μέσα από τον στίχο των δημοτικών τραγουδιών, αναδεικνύοντας βαθύτερα την ποιητική, αισθητική, λογοτεχνική και μουσική έκφραση της ψυχής του λαού μας.
2. Να εμπλουτιστεί η Γνώση, να εντοπιστούν και αναδειχθούν πολιτισμικά, κοινωνικά και άλλα στοιχεία σχετικά με την αξία και την θέση του έρωτα στον καθημερινό βίο των Ελλήνων, τις σχέσεις των δύο φύλων, τις κοινωνικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές των δύο φύλλων, και γενικά ό,τι μπορεί να συνεισφέρει στην ανάδειξη του θέματος με σύγχρονους όρους και διεπιστημονική προσέγγιση.
3. Να τιμηθεί το έργο του Γάλλου ακαδημαϊκού και μελετητή – εκδότη της πρώτης συλλογής δημοτικών τραγουδιών της Ελλάδος, σε δύο τόμους (Παρίσι 1824 – 1825).
Οπως προαναφέρθηκε οι εισηγητές είναι διακεκριμένοι στον τομέα τους και έχουν άριστη γνώση του αντικειμένου το οποίο και έχουν μελετήσει εμπεριστατωμένα.
Ανάμεσα στους 45 και πλέον εισηγητές είναι ο κ. Πολίτης Αλέξης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος είναι ανιψιός του καθηγητή και ακαδημαϊκού Λίνου Πολίτη και εγγονός του Νικόλαου Γ. Πολίτη που θεωρείται «πατέρας» της ελληνικής λαογραφίας και ο κ. Girard Maximilien Επιμελητής Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας ο οποίος έχει σπουδάσει ελληνική φιλολογία και μάλιστα θα κάνει την εισήγησή του στα ελληνικά.

Σύνδεσμος Τηλεοππτικού Σποτ.:https://youtu.be/yKcft5dCcQQ

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon