Εκδηλώσεις μνήμης από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα για τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Νέα - Ανακοινώσεις Εκδηλώσεις μνήμης από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα για τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή
Print Friendly, PDF & Email
19/07/2024

Εκδηλώσεις με υψηλούς συμβολισμούς και ουσιαστικό περιεχόμενο οργανώνει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα αφιερωμένες στην Τραγωδία της Κύπρου,50 χρόνια μετά την  εισβολή των Τούρκων στη μεγαλόνησο και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Η έναρξη ξεκινά συμβολικά στις 20/7/2024 με την ύψωση της Κυπριακής σημαίας στο Δημαρχείο, η οποία θα παραμένει για 50 ημέρες. Την ίδια μέρα κυκλοφορεί 6οςτόμος του περιοδικού «Ιστόρηση» του Δήμου, με τίτλο «Μνησιπήμων πόνος».  Μονοθεματικό το περιεχόμενο, με ιστορικά στοιχεία για τους αγώνες και τις θυσίες της Κύπρου και την τραγωδία του 1974. Φιλοξενούνται συνεντεύξεις πρωταγωνιστών, όπως το ιστορικό στέλεχος της ΕΟΚΑ και μετέπειτα υπουργός Νίκος Κόσης, ο καταδρομέας ανθυπολοχαγός τότε Νίκος Καλλένος, ο οποίος ανακαλεί μνήμες από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την Τουρκική εισβολή. Βαρύνουσα θέση έχει η συνέντευξη του γνωστού ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, η οποία συνοδεύεται από ειδικό αφιέρωμα στη Νεοελληνική ποίηση της Κύπρου και τον τρόπο που προσεγγίζουν οι Κύπριοι ποιητές τα γεγονότα του 1974.  Επίσης φιλοξενούνται σημαντικά άρθρα και μαρτυρίες Ελλαδιτών και Κυπρίων για τα γεγονότα, αλλά και την προοπτική του Κυπριακού 50 χρόνια μετά. Ξεχωρίζει το άρθρο του κ. Παύλου Μυλωνά, βουλευτή Λεμεσού, ο οποίος προτείνει « Ένα νέο όραμα για τον Ελληνισμό και την Κύπρο».

Το τεύχος διατίθεται ελεύθερα από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη στην ιστοσελίδα του Δήμου,  Ιστόρηση Τεύχος 6

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα θα φιλοξενήσει 50 παιδιά από την Κύπρο στις κατασκηνώσεις της Νεράϊδας και προγραμματίζει: α) ανακήρυξη επίτιμων δημοτών Λίμνης Πλαστήρα Κυπρίων προσωπικοτήτων, β) αδελφοποίηση με κατεχόμενο Δήμο, γ) τοποθέτηση γλυπτού για την Κύπρο στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δ) συμμετοχή στο υπό ίδρυση Πολιτιστικού Τόξου Κύπρου – Ελλάδος και ε) άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος σε δήλωσή του αναφέρει: «Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, η οποία παραμένει η τελευταία Ευρωπαϊκή χώρα υπό Κατοχή.  Ενώ έχουν πέσει όλα τα τείχη στην Ευρώπη, έχουν καταρρεύσει καθεστώτα, το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που παραμένει διχοτομημένο είναι η Κύπρος. Έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε για ενωθεί το νησί και να πορευτεί ελεύθερη η Κύπρος.

Έχουμε όσο ποτέ άλλοτε Χρέος να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, γι’ αυτό ανακαλούμε μνήμες και αναζητούμε την Αλήθεια. Μόνο μέσα από την Γνώση θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στη λύση του προβλήματος, για την οποία οφείλουμε με εθνική ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλα «τετελεσμένα» σε βάρος του Ελληνισμού που άλλοι αποφασίζουν και μας επιβάλλουν. Ως Δήμος με το βαρύτιμο όνομα του Πλαστήρα, νοιώθουμε χρέος μέσα από τον «Μνησιπήμονα Πόνο» να τιμήσουμε τους αγωνιστές, να συμβάλλουμε στην ιστορική μνήμη, να αγωνιστούμε για μια δίκαια λύση. Προπαντός, 50 χρόνια μετά, να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο να κτιστεί μια νέα πατριωτική συνείδηση, με τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού. Να εργαστούμε για την ψυχική ένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών, των όπου γης αδελφών του ενιαίου και αδιάσπαστου Ελληνισμού.»

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon