Λαμπερό

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Ο Δήμος Λαμπερό
Print Friendly, PDF & Email

Απέχει από την Καρδίτσα 25 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 745 μέτρων.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Τιτάι. Κατά την άλωση των Φράγκων γίνεται αναφορά στο Μέγα Τιτάι, ως το μεγαλύτερο χωριό των Αγράφων εκείνη την εποχή. Είναι πατρίδα του καπετάν-Αγραφιώτη, που πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αντλούν το εισόδημά τους από την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό.

Από τις κορυφές Κουκουριάκος, Μεσσιάτη, Τούμπες και Ζερβέικα, έχει κανείς πανέμορφη θέα προς τη λίμνη και το θεσσαλικό κάμπο.

Σε απόσταση 2 χιλ. περίπου ΒΔ του χωριού, πάνω στον ανατολικό οδικό άξονα που περνάει περιμετρικά της λίμνης, βρίσκεται ο οικισμός του Αγίου Αθανασίου. Είναι ένας τουριστικά αναπτυσσόμενος οικισμός με σύγχρονο ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια. Στην περιοχή αυτή πρόκειται να μεταφερθεί και η Τ.Κ. Λαμπερού, λόγω κατολισθήσεων στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Το χωριό πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο.

Θρησκευτική εκδήλωση διοργανώνονται και στις 2 Μαΐου στον οικισμό του Αγ. Αθανασίου. Την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη του Αγ. Αθανασίου στην ομώνυμη εκκλησία. Μετά τη θεία λειτουργία και την καθιερωμένη αρτοκλασία στους παραβρισκόμενους προσφέρεται κρέας με πλιγούρι.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, με ευθύνη του πολιτιστικού Συλλόγου και τη συμβολή του Δήμου λίμνης Πλαστήρα διοργανώνεται ο Διάπλους της λίμνης Πλαστήρα με αφετηρία την πλαζ Πεζούλας και τερματισμό την πλαζ Λαμπερού.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon