Κέντρο Ιστορικών Μελετών “Ν. Πλαστήρας”

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Μουσεία - Λαογραφικές Αίθουσες Κέντρο Ιστορικών Μελετών “Ν. Πλαστήρας”
Print Friendly, PDF & Email

Μορφοβούνι, Δ.Ε. Πλαστήρα

24413 52200, 24413 52210

24410 95312

dlplastira@plastiras-ota.gr

https://plastiras-ota.gr/

Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών “Νικόλαος Πλαστήρας” (ΚΙΜΕΝΠ) είναι ένας φορέας, με αντικείμενο τη διαχείριση ιστορικών πηγών, τοπικής και εθνικής Ιστορίας. Λειτουργεί ως Ίδιο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο οίκημα πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Ιδρύθηκε το 1994 για να τιμήσει και να διατηρήσει τη μνήμη του θρυλικού “Μαύρου Καβαλάρη”.

Το ΚΙΜΕΝΠ αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα προβολής του έργου του Ν. Πλαστήρα και της περιοχής γενικότερα.

Ανάμεσα στους στόχους είναι, με άξονα τη ζωή και το έργο του Ν. Πλαστήρα, να αναδείξει αξίες και λησμονημένες πτυχές της νεώτερης και της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Στοχεύει ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως σύγχρονος και ευέλικτος επιστημονικός οργανισμός, διασώζοντας ιστορικές πηγές με τη συγκέντρωση πρωτογενούς υλικού.

Πρόσφατα, προχώρησε στην ψηφιοποίηση όλου του αρχειακού του υλικού, την ηλεκτρονική του καταχώρηση και τη δημιουργία DVD με φωτογραφικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό από τη ζωή του Πλαστήρα και τη λειτουργία του Κέντρου.

Απ’ τις αρχές του ’99 λειτουργεί το Τμήμα Μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα προσωπικά του αντικείμενα.

Μέσα από μια συλλογή από έγγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, σκιαγραφεί τη ζωή και το έργο του Στρατηγού και πολιτικού ηγέτη. θα δούμε εκατοντάδες προπολεμικά άρθρα που ξεκινούν από το ’22, εφημερίδες της εποχής των Δεκεμβριανών με άρθρα για τον Ν. Πλαστήρα, το διάγγελμά του ως πρωθυπουργού το 1951, αλλά και πολλά πρωτοσέλιδα και προεκλογικές ομιλίες της ίδιας εποχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι 45 γελοιογραφίες της περιόδου 1949- 1950, που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο το κλίμα της εποχής.

Το μουσείο είναι ανοιχτό τις καθημερινές από 10:00 έως 14:00 ενώ το Σάββατο την Κυριακή και τις αργίες από 10:00 έως 16:00 . Για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών (Σχολεία, Συλλόγους, κ.ά.) το μουσείο είναι ανοιχτό όλες τις ώρες και ημέρες, κατόπιν συνεννόησης και προγραμματισμού (τηλ. 24413 52200, 24413 52210).

Σχετικά αρχεία

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon