Πεζούλα

facebook google plus rss
ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ : ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
Αρχική Δημότης Ο Δήμος Πεζούλα
Print Friendly, PDF & Email

Η Πεζούλα απέχει από την Καρδίτσα 33 χλμ. Είναι κτισμένη σε 900 μ. υψόμετρο, μέσα στο πράσινο. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα η Πεζούλα και κυρίως ο οικισμός Καλύβια Πεζούλας, παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν όμορφο παραλίμνιο οικισμό.

Την πρώτη γραπτή μνεία για το χωριό έχουμε στα τέλη του 16ου αι. Ο Αγ. Σεραφείμ, του οποίου η κάρα φυλάσσεται στη Μονή Κορώνας, καταγόταν από εδώ.

Κοντά στις όχθες του Μέγα ποταμού υπάρχει γραφικότατος νερόμυλος που αξίζει να δει ο επισκέπτης. Η πέτρινη βρύση της Αγ. Παρασκευής διατηρείται σε καλή κατάσταση, η βρύση Καραγιάννη βρίσκεται σχεδόν στην άκρη του χωριού και η βρύση Αλεξανδρή είναι στον οικισμό της Νεράιδας.

Ο πληθυσμός του χωριού το χειμώνα ανέρχεται σε 150 άτομα ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει γύρω στα 1.200 άτομα. Αυτοί αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία (καλαμπόκι, πατάτες, φασόλια, καρύδια, μήλα) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, βοοειδή). ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το ναό του Αγ. Παντελεήμονα και το νερόμυλο. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ σε πεζοπορία. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ το πανηγύρι στις 19 Αυγούστου.

Ενδιαφέρων για τον επισκέπτη είναι ο τρίκογχος καμαροσκέπαστος ναός του Αγ. Παντελεήμονα προς το χωριό (στα Καλύβια), μέσα σε ξέφωτο πυκνού δάσους με ωραία θέα προς τη λίμνη (παλιά στη θέση αυτή το 16ο αι. υπήρχε μοναστήρι), που ανακαινίστηκε το 18ο αι.

Από την κορυφή Καραμανώλη σε υψόμετρο 1.500 μ. περίπου. η θέα προς τη Λίμνη Πλαστήρα είναι μαγευτική. Ένα άλλο σημείο με ιδιαίτερη θέα είναι το «Μοναχό κλαρί» πάνω από τον οικισμό της Νεράιδας. Στο χωριό υπάρχουν περίπου 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης με έλατα, καστανιές και δρυς. Χωματόδρομος οδηγεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο και το Ορειβατικό Καταφύγιο. Το σπήλαιο «Δρακότρυπα» 1 περίπου χλμ. με κατεύθυνση προς την κορυφή Καραμανώλη, βρίσκεται δυτικά του χωριού.

Στις 27 Ιουλίου που η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγ. Παντελεήμονα, γίνεται Λειτουργία και αρτοκλασία στην εκκλησία του χωριού. Πανηγύρι διεξάγεται στην Πεζούλα στις 15 Αυγούστου και την παραμονή του Αγίου Πνεύματος στα Καλύβια Πεζούλας.

Καλύβια Πεζούλας

Πριν από τη δημιουργία της λίμνης οι κάτοικοι του οικισμoύ της Πεζούλας δούλευαν στα χωράφια της Νεβρόπολης και διατηρούσαν εδώ τα καλύβια τους: μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές, από καλάμια και λάσπη όπου αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα και τα εργαλεία τους. Τα Καλύβια Πεζούλας βρίσκονται ακριβώς μετά το Μεγάλο Ποτάμι. Πρόκειται για αναπτυσσόμενο οικισμό με πολλές εξοχικές κατοικίες. Στο κέντρο του ο περιφερειακός διασταυρώνεται με το δρόμο που οδηγεί στη λίμνη ανατολικά και στην Πεζούλα, Φυλακτή και Νεράιδα δυτικά. Πλάι στη λίμνη υπάρχει αθλητικός χώρος και λίγο πιο κάτω θα βρούμε την πλαζ, αναψυκτήριο και ένα θερινό πέτρινο θεατράκι μέσα στο δάσος.

social share
facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest icon